Thursday, July 18, 2024
2 julija, 2020

Pomembnost izbire ginekologa med nosečnostjo

By 0 1833 Views

Povprečna nosečnost traja približno 40 tednov in v tem obdobju je pomembno vedeti, da je vaše zdravje in zdravje vašega dojenčka v dobrih rokah. Zato je zelo pomembno imeti ginekologa ali ginekologinjo, s katerim se razumete in z njim vzpostavite zaupljiv odnos, saj boste tako tekom nosečnosti mirnejši.


Izbranega ginekologa boste med nosečnostjo videvale precej pogosto. Spremlja bo potek vaše nosečnosti, skušal čim prej odkriti in preprečiti morebitne zaplete, vam pomagal z nasveti v primeru nevšečnosti in vam pomagal ohranjati ter krepiti vaše zdravje in zdravje vašega ploda.

Prvi obisk med nosečnostjo

Ko ugotovite, da ste noseči, ne odlašajte z naročilom na prvi obisk. Lahko se naročite pri ginekologu, ki ste ga obiskovale do sedaj ali pa razmislite o drugi izbiri, če imate kakršnekoli pomisleke. Zelo pomembno je, da se boste na obiskih počutile karseda sproščeno, zato naj vas ne bo strah razmisliti o menjavi.

Prvi obisk boste imeli med 8. in 12. tednom nosečnosti. Ginekolog bo ocenil maternico in opravil nežen pregled. Izmeril vam bo krvni pritisk, vas stehtal in se z vami pogovoril o jemanju folne kisline med nosečnostjo, o pravilni prehrani, telesni aktivnosti, nadzorovani vadbi in o izobraževanju za bodoče starše. Z vaginalno sondo bo ocenil, ali se nosečnost razvija v maternici, ali je plod živ in koliko plodov nosite. Z izmero plodu bo določil pričakovan datum poroda. Po potrebi vam bo odvzel bris materničnega vratu (PAP test).

Pričakujete lahko še določitev krvne skupine in RhD faktorja, ICT test in hemogram, pregled urina, in preverjanje protiteles IgG in IgM za test toksoplazmoze.

Med prvim obiskom se zgodi precej in važno je, da vam ginekolog razloži namen pregleda, testov in preiskav ter da vas ni sram vprašati, če česa ne razumete.

Obiski ginekologa tekom nosečnosti

V Sloveniji je za zdrave nosečnice predvidenih 10 rednih pregledov pri ginekologu in 2 ultrazvočna  pregleda. Prvi ultrazvok se opravi za potrditev nosečnosti med 8. in 12. tednov, drugi za pregled razvoja ploda med 20. in 22. tednom. Ob vsakem pregledu se izmeri krvni tlak, telesna teža nosečnice in odda urin.

Sprva boste imeli pregleda na približno 4 do 6 tednov, nato pa vedno pogosteje. V zadnjem trimesečju najprej na 14 dni, nato pa vsak teden.

Nosečnice sicer delimo na ogrožene nosečnice in nosečnice z nizkim tveganjem za zaplete. Vaš ginekolog bo presodil v katero skupino spadate in prilagodil vrsto in število pregledov. Povedal vam bo tudi, če bo potrebnih več ultrazvočnih pregledov, saj je precej pogosto, da se opravi 4 do 5 tovrstnih ocen stanja ploda.

Opravljanje predrojstvenih testov

Z ginekologom se lahko posvetujete tudi glede predrojstvenih testov in ga vprašate za priporočila. Redkokatera nosečnica gre skozi vso nosečnost brez kakršnegakoli predrojstvenega testa.

Izbirate lahko med presejalnimi testi, kot je merjenje nuhalne svetline in diagnostičnimi testi, kot je amniocenteza. Najpomembnejša razlika je, da diagnostični testi dokončno potrdijo ali ovržejo sum kromosomske nepravilnosti, kot je Downov sindrom, a so hkrati tvegani, saj gre za invazivna testiranja, kjer v približno 1 % primerov pride do spontanega splava. Presejalne metode so neinvazivne, netvegane in načeloma zelo natančne, a za razliko od diagnostičnih ne dajo dokončnega rezultata.

Ginekolog naj vam predstavi te opcije, hkrati pa vas bo najverjetneje obvestil tudi o možnosti NIFTY testa(neinvazivnega predrojstvenega testa). Gre za novejšo metodo testiranja, ki se priporoča vsem nosečnicam, saj odkriva Downov, Edwardsov in Patauov sindrom, anevploidije spolnih kromosomov, druge trisomije ter številne delecije in duplikacije, ki lahko vplivajo na razvoj ploda.

Za test je potreben vzorec materine venske krvi, zato je NIFTY test povsem brez tveganja za plod. Vzorec gre v laboratorij, rezultati pa so lahko na voljo že v 6–8 delovnih dneh.

NIFTY test je precej natančnejši od pregleda nuhalne svetline. Stopnja zaznave treh najpogostejših trisomij, ki so prisotne ob rojstvu, je pri testu NIFTY višja od 99 %.

Na testiranja vas bo ginekolog napotil tudi, če med pregledi ali ultrazvokom opazi karkoli, kar kaže na povečano tveganje kromosomskih nepravilnosti.

Vsekakor se pogovorite se o invazivnosti, zanesljivosti in natančnosti posamičnih metod ter s pomočjo ginekologa najdite tisto, ki vam najbolj ustreza.

Med nosečnostjo je ginekolog oseba, ki vam bo strokovno pomagala, hkrati pa vam je lahko tudi v čustveno oporo, saj vam lahko svetuje glede kakršnihkoli skrbi povezanih z nosečnostjo. Zato je izjemno pomembno, da najdete osebo, ki ji zaupate, saj bo vaših 9 mesecev precej mirnejših, če boste vedeli, da se na svojega ginekologa lahko zanesete.

 

Kategorija:   zdravje
Naslednji prispevek

Kako deluje NIFTY test?

4 avgusta, 2020 0