Saturday, July 20, 2024

Zdrava prehrana je izrednega pomena za razvoj našega še nerojenega otroka zato ji moramo posvetiti veliko pozornosti. V času nosečnosti mora žensko telo preživljati še enega človeka in poskrbeti, da se bo optimalno razvil. Navsezadnje otrok dobi čisto vse kar mi pojemo, tako dobro kot slabo. Lahko pa s prehrano vplivamo na to, kakšno popotnico bomo dali otroku v začetku njegovega življenja.


Najprej je dobro vedeti, da v nosečnosti in med časom dojenja ni primerno spreminjati načina prehranjevanja in se posluževati diet in prečiščevanj telesa. Stara vraža, da nosečnica lahko je za dva ne drži. Vnos kalorij se poveča le za približno 300 kalorij.

Hrana v tem obdobju močno vpliva na naše počutje. Pogosto so tukaj tudi t.i. ˝cravingsi˝ , ko nam neka določena hrana še posebej diši. S tem ni nič narobe, pomembno je le da malce spremljamo kakšen je vnos hranil v naše telo.

Najboljša je sveža in sezonska hrana z znanim poreklom. Uživati moramo živila iz vseh prehranskih skupin. Seveda so zelo pomembni vitamini, ki jih dobimo z veliko sadja in zelenjave. Najbolje je, da sadje uživamo dopoldan, zelenjavo pa popoldan in zvečer.

1-2 krat tedensko je dobro uživati manjše ribe, kot so na primer sardele, skuše, postrv ali losos, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin, ki so pomembne za razvoj ploda. Večje ribe, kot so tuna, morski pes, mečarica ali skuša uživajte le 2-3 krat mesečno, ker je velika verjetnost, da vsebujejo večjo količino težkih kovin.

Hrana, ki se ji je dobro povsem izogniti, so vse vrste surovega mesa, na primer pršut, suši in tatarski biftek ter vse oblike surovega jajca, ki ga lahko najdemo na primer v tiramisuju. Omejiti je potrebno uživanje predelanih salam, pretirano soljenih izdelkov, alkohola in rafiniranega sladkorja.

Skozi dan moramo paziti tudi na zadosten vnos tekočine v telo. Popiti moramo vsaj 2-3 litre vode. V zadnjem tromesečju nosečnosti je to še toliko bolj pomembno. Z zadostno količino tekočine tudi zmanjšamo možnost za pojav zvišanega pritiska.

 

 

 

Naslednji prispevek

VSE O POPADKIH!

13 maja, 2019 0