Thursday, June 20, 2024

 Nikjer ne piše, da se mora otrok učiti zgolj iz učbenikov in šolskih delovnih zvezkov, obstajajo tudi nekateri bolj neopazni in pametni načini, ob katerih se otrok neopazno vrne k učenju.


Nakupovanje

Pred samim nakupovanjem naj otrok seznam želenih izdelkov spiše po abecednem redu in vrsti živil. Tako se bo na igriv način seznanil z mlečnimi, mesnimi in drugimi izdelki. Starejši otroci naj živila najprej razdelijo po kategorijah, nato pa vsako kategorijo razvrstijo po abecednem redu.

Kuhanje

Kuhanje ali pečenje je eden izmed najlažjih načinov, da se otrok prvič seznani z osnovami kemije. Z mešanjem tekočin in trdih delcev se bodo seznanili z vodotopnimi spojinami, seznanili se bodo katere spojine se v vodi zgolj razpustijo, videli bodo, da se maščobne molekule brez pomoči emulgatorjev ne združijo z vodnimi… Prav zagotovo pa jim prav pride tudi dejstvo, da se z maščobo umazana posoda najlažje očisti z vročo vodo. Kljub temu, da v kuhinji skoraj nihče ne pomisli na kemijo, pa je kuhinja odličen poligon za spoznavanje osnovnih principov kemijskih procesov.

Družinske igre

Človek ne jezi se, karte, Monopoli in ostale družabne igre so odlični pripomočki za učenje številk in štetja.

Magnetki

Uporabite magnete za pritrjevanje listkov na hladilnik. Namesto, da otroka sprašujete kaj bo jedel za večerjo naj vsako popoldne svoje želje napiše na listek, ki ga nato pritrdi na vrata hladilnika. Ob razmišljanju o hrani in lakoti bo razvijal tudi svoje pravopisne spretnosti.

Družinski knjižni klub

Pripovedovanje zgodbic ni enako kot branje. Med tednom naj celotna družina prebere isto knjigo, med vikendom pa skupaj poklepetajte o njeni vsebini. Formalnost razblinite s prigrizkom in pijačo.

Kako deluje?

Na poti v šolo, trgovino, med sprehodom skozi park… otroku odgovorite na vsako še tako nenavadno vprašanje. Npr. razložite mu kako deluje gugalnica, zakaj se po nebu preganjajo oblaki…

Sajenje

Za sajenje zelišč niti vrta ne potrebujete, potrebujete zgolj nekoliko večji cvetlični lonček ali korito. Na ta način se bo otrok seznanil s sajenjem in zalivanjem, opazil bo kako kali in raste nova rastlina. Ko zelišča dejansko zrastejo pa mu pokažite kako se dodajo k prehrani. Ob tem otrok ne bo zgolj pridobival delovnih navad, ampak se bo seznanil z biologijo.

Poizkusi

Najbolj osnoven in enostaven poskus je zagotovo izvedba izbruha ognjenika. Potrebujete zgolj jabolčni kis in sodo bikarbono. Razložite mu kaj je botrovalo burni reakciji, nato pogovor preusmerite na izbruh pravega ognjenika, kjer otroka poučite tudi o geografiji. 

Naslednji prispevek

Barvna slepota

9 septembra, 2014 0