Friday, February 23, 2024

Nedavne razsikave, ki so jih naredili na Univerzi v Pittsburghu, so pokazale, da so resnični razlogi agresivnosti pri ženskah zapisani v genih.


Znano je, da serotinin igra pomembno vlogo v regulaciji obnašanja tako ljudi kot tudi živali. Posamezniki z nižjo ravnjo tega hormona kažejo večjo nagnjenost k nasilnemu obnašanju in agresivnosti. Večji nivo serotinina prinaša občutek sreče in čustvenega zadovoljstva in je zaradi tega učinkovit "ubijalec" stresa.

Študija je bila usmerjena na najdbo povezanosti spremembe v sprejemniku serotinina, genu 2C in s tem agresivnega obnašanja. Raziskava je zajela gentsko analizo in dva prihološka testa, ki sta se nanašala na jezo in agresivnost. Izsledki so pokazali, da ženske, ki imajo eno ali več različic sprejmnika gena 2C, tudi v rezultatih testa kažejo majši nivo agresije.

Ti podatki bodo v pomoč ne samo pri delu psihologov, pač pa tudi zdravnikov, ki se ukvarjajo z zdravljenjem kardiovaskularnih bolezni in metabolizma glukoze, ker so tovrstna stanja povezana z agresivnim obnašanjem.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Znanstveniki preučujejo napad panike

13 junija, 2012 0