Friday, June 14, 2024
13 junija, 2012

Ponarejena kitajska zdravila ubijajo ljudi po svetu

By 0 877 Views

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA je proizvajalce in distributerje zdravil opozorila na previdnost pri pošiljkah glicerina, ki ga uporabljajo za izdelavo številnih zdravil. Ker ga v ilegalnih kitajskih tovarnah zamenjujejo s poceni, a smrtno nevarnim industrijskim topilom dietilen glikol, FDA priporoča testiranje vseh pošiljk glicerna.


Dietilen glikol je ena od glavnih sestavin antifriza, prevaranti pa jo uporabljajo pri izdelavi ponarejenih zdravil, še posebej sirupov za kašelj, zdravil za zniževanje temperature, intravenskih analgetikov ter zdravil za artritis in ožilje. Pri človeku povzroči zastrupitev, ki vpliva na živčevje. Pojavijo se nevrološke spremembe, ki v 50 odstotkih vodijo v smrt. Iz različnih delov sveta poročajo o številnih bolnikih z neobičajnimi nevrološkimi spremembami. Za tri od zadnjih štirih v ZDA zabeleženih primerov so dokazali, da je zastrupitev povzročil dietilen glikol v sirupu za kašelj, ki je prišel iz Kitajske. Slednja je sicer svetovni center za izdelavo ponarejenih zdravil.

Že lani je panamska farmacevtska tvrdka Medicom na Kitajskem kupila glicerin, ki je bil v resnici dietilen glikol, in ga vmešala v 260 stekleničk sirupa proti kašlju. Po nizu zastrupitev so sprožili preiskavo, ki je pokazala, da je kitajsko podjetje deietilen glikol izvodilo kot 99,5 odstotni glicerin. Kot piše New York Times, je strup „prepotoval“ pol sveta, na niti eni carini pa niso preverili, ali vsebina dejansko ustreza tistemu, kar piše na spremnih dokumentih in deklaracijah. Celo več – z vsakim prehodom državni meja se je v gori papirjev za originalnim proizvajalcem izgubljala sled. Ko so ga končno našli – gre za kitajsko podjetje Taixing Gliceryin Factory, ki nima dovoljenja za proizvodnjo sestavin za farmacevtsko industrijo, je bilo za številne žrtve že prepozno. Osumljeno kitajsko podjetje Taixing Gliceryin Factory je kupilo deietilen glikol in ga kot glicerin izvozilo v Španijo, od tam pa je „odpotoval“ na različne konce sveta. V Panami je v skladišču stal kar dve leti, uradniki Medicoma pa so ilegalno spremenili rok uporabe.

Bolniki pa so umirali tudi na Kitajskem. Tamkajšnje sledi vodijo do kitajskega krojača z osnovno šolo, 41-letnega Wanga Guipinga, ki se odkril, da je ponarejanje zdravil enostavni način, po katerem prideš do veliko denarja. Farmacevtskim tovarnam je prodajal surovine z lažnimi certifikati in ponarejenimi laboratorijskimi testi. Najprej je kot glicerin za zdravila prodajal cenejši industrijski glicerin, potem pa ga je nadomestil s še cenejšim dietilen glikolom. Zaradi njegove „poslovne“ poteze je po svetu umrlo že več tisoč ljudi, od tega samo v Panami 365.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Prakticiranje oralnega seksa povzroča raka na grlu

13 junija, 2012 0