Saturday, February 24, 2024

Poporodna depresija je stanje, ko novopečena mamica namesto nepopisnega veselja ob rojstvu otroka občuti popolnoma nasprotna čustva.


Pojavijo se nezadovoljstvo, tesnoba, utrujenost ter strah zaradi nove odgovornosti in obveznosti v zvezi z dojenčkom, na katere nova mamica ni pripravljena. Posledično lahko pri materi pride do nenadnih nihanj v razpoloženju, ki so posledica preobremenjenosti v njeni novi vlogi, ter nezmožnosti prilagajanja na spremenjeno dnevno rutino, ki jo prinaša starševstvo, pa tudi drugih dejavnikov, ki se nanašajo na težave v partnerskem odnosu in druge socialne stiske. Poporodna depresija pogosto nastopi tudi zaradi hormonskega neravnovesja. Po porodu se namreč zelo hitro in občutno zniža raven hormonov, ki je bila v telesu prisotna v času nosečnosti.  Žal pa se poporodna depresija lahko pojavi tudi po splavu, saj v nosečnosti v telesu pride do velikih hormonskih sprememb. Ker je izguba otroka zelo stresen dogodek, je to brez dvoma lahko tudi sprožilec poporodne depresije. Poporodna depresija se pogosteje razvije pri tistih ženskah, ki po splavu potlačijo občutke potrtosti in obupa zaradi izgube nerojenega otroka.

Zakaj pride do poporodne depresije!

Vzroki razvoja porodne depresije so lahko zelo različni neprijetni ali stresni dogodki, ki sledijo po porodu. Velik zalogaj je že sam porod kot hormonska sprememba, če sledi še težki porod, težave z dojenjem ali kakršnekoli zdravstvene težave dojenčka lahko vse skupaj pripelje do razvoja depresije. Poporodna depresija se večinoma pojavlja pri mamicah, ki so še pred porodom trpele za depresijo, k razvoju slednje so bolj nagnjene tudi mamice, ki so po naravi bolj nervozne, zaskrbljene, sramežljive in manj samozavestne.

Zdravljenje porodne depresije

Ključnega pomena je, da je vaše splošno zdravstveno stanje dobro. Tudi nepravilno delovanje ščitnice ali slabokrvnost sta v nekaterih primerih lahko povod za nastanek poporodne depresije. Prav tako tudi vsako hujše pomanjkanje vitaminov in mineralov zlahka vpliva na vaše splošno počutje in razpoloženje. Pozornost posvetite svojim občutkom in mislim, lahko si jih tudi zapisujete, če boste s tem lažje sprejeli potrebne odločitve za določene spremembe v svojem življenju. Načrtujte svoj dan in vsak dan storite tudi nekaj zase, nekaj kar vas veseli, osrečuje in napolni z energijo. Ne zatekajte se k spanju in apatičnosti in ne zapirajte se vase.

Samo zdravljenje poporodne depresije običajno ne terja jemanja zdravil, v pomoč pa so lahko številne podporne skupine s posameznicami s podobnimi izkušnjami. Tudi svojemu partnerju lahko iskreno zaupate svoje občutke in s tem gradite tudi dober partnerski odnos.

Kategorija:   Bolezni, mama, Po porodu
Naslednji prispevek

Trije najpogostejši strahovi pred porodom

4 oktobra, 2019 0