Friday, December 1, 2023

Število operacij za zmanjšanje sramnih ustnic oz. labioplastika, se je v zadnji desetih letih popeterilo, objavlja Royal College of Obstetrcians and Gynaecologists.


V letu 2010 so opravili 2.000 takšnih operacij. Vrh ledene gore pa so zagotovo zasebne klinike, ki niso dolžne voditi statistike, opozarja Sarah Creighton, članica Etičnega združenja RCOG-a.

V omenjenem obdobju ni opažena patologija, ki bi lahko opravičila porast zahtev za to vrsto kirurških posegov, je dejala Creigtonova na novinarski konferenci v Londonu.

Filozof Thomas Baldwin, prav tako član Etičnega združenja pojasnjuje, da je porast operacij posledica lažnega koncepta ženskega splovila, ki se širi s pomočjo pornografije.

Strokovnjake predvsem skrbi porast omenjenih zahtev pri najstnicah, ki ne razpolagajo s podatki o dolgoročnih posledicah posega na njihovo spolno življenje.

Združenje priporoča, da se estetske operacije ženskih spolovil ne izvajajo pred osemnajstim letom. Prej ko so dekleta podvržena labioplastiki, prej se lahko pojavi tveganje poškodb izgube občutljivosti.

Etično združenje javnemu sektorju predlaga, da se takšne operacije izvajajo samo v primeru upravičenega medicinskega razloga.

Nove mere bi morale dekleta in ženske prepričati, da so čisto normalne, meni združenje, kirurge pa opozarja, da morajo poseg dobro opravičiti, saj bi se lahko operacije smatrale kot genitalno pohabljenje, kar je kaznivo dejanje.

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

Za zdrav razvoj naših malčkov

18 novembra, 2013 0