Thursday, February 22, 2024

Kaj mora vabilo vsebovati?


  • Imeni neveste in ženina
  • Datum poroke
  • Kraj in uro civilne poroke
  • Kraj in uro cerkvene poroke
  • Kraj poročnega slavja (ura ni obvezna, če sledi poročnemu obredu)

V vabilo moramo napisati ali to osebo vabimo samo na poročni obred ali na obred in slavje, da se ne bi pojavljale s tem povezane neprijetnosti. Prav tako pa lahko v vabilo vključimo kontaktne podatke in datum, do katerega naj povabljenci potrdijo svojo udeležbo. Lahko pa pripišete tudi, kje dobijo informacije o poročnih darilih ali kje imate odprto darilno knjigo mladoporočencev. Ti zadnji podatki so lahko vključeni v vabilo samo ali pa so pripisani na posebnem listu, ki ga priložimo.

Koliko časa prej naj povabimo na poroko?

Ni pisanih pravil, koliko časa prej bi naj povabili na poroko, vendar morate vabilo poslati pravočasno, in sicer vsaj mesec dni pred poroko, vendar je veliko bolje, da to storite še nekoliko prej. Če se poročite v poletnih mesecih, ko je čas dopustov, pa razpošljite vabila vsaj 2 meseca prej. Ne pozabite na sorodnike ali prijatelje, ki živijo v tujini in si morda zaradi svoje službe morajo vzeti dopust, da lahko pridejo k vam na poroko, zato bi bilo dobro, da le-te obvestite kar nekaj mesecev prej ( npr. pol leta prej). Na poroko lahko sorodnike in prijatelje, ki živijo v istem kraju kot vi ali v okolici, vabite osebno, tako da jih obiščete. Medtem ko tiste, ki so od vas oddaljeni več kilometrov, povabite tako, da jim vabilo pošljete po pošti. Pomembno je tudi, da na kuverto vabil prejemnike in njihove naslove napišete lastnoročno, kar velja kot nepisano pravilo.

Za kakšna vabila se naj odločim?

Danes je prava poplava različnih vabil in je izbira med njimi zagotovo težka. V splošnem se vabila delijo v klasična, trendovska ali unikatna, torej taka, ki so prirejena samo za vas. Pri naročanju vabil dobro premislite, kakšen bo stil vaše poroke, saj bi se naj stil vabil ujemal s celotnim stilom poroke, torej z ostalimi detajli na vaši poroki ( npr. če veste, da boste imeli kale v poročnem šopku in ostali dekoraciji, lahko tudi izberete vabila s kalami). Vsekakor si izberite vaše popolno vabilo, da boste zadovoljni, ko boste vabili svate. Bolje pa je, da naročite nekoliko več vabil, kot jih trenutno potrebujete, saj se kaj zlahka lahko zgodi, da boste povabili še koga, ki ste ga najprej pozabili.

Najlažje je, če vabila naročite, lahko pa jih izdelate tudi sami po lastni zamisli. To bo sicer nekoliko cenejša varianta, vendar bo od vas zahtevala veliko časa in volje ter tudi nekaj talenta in ročnih spretnosti, zato premislite, kaj se vam bolj splača.

Vedno bolj pogosta so vabila kvadratnih oblik z različnimi pentljami ali majhnimi dekoracijami na sprednji.

Kaj naj napišem v vabilo?

 
Poleg napisanih osnovnih podatkov o datumu in kraju poroke, kar smo že opisali, lahko v vabilo vključite tudi kakšen verz, ki vama je všeč ali kak stavek, ki vama je vodilo v vajini zvezi. Besedilo, ki ga bosta izbrala, je lahko napisano bodisi resno, bodisi šaljivo, lahko pa tudi s starinskim načinom pisanja in s starinsko pisavo, sploh če ste se odločili za grajsko poroko.

Kategorija:   Novice, Poroka
Naslednji prispevek

Prehrana mladostnikov

13 junija, 2012 0