Friday, July 19, 2024

Poročna svečanost se ponavadi prične pozno popoldan ali v zgodnjih večernih urah, takoj za poročnim obredom, zato je pomembno uskladiti časovne roke in paziti na čas. Idealen prihod gostov na mesto zabave je v času aperitiva in to zato, da svatje ne čakajo predolgo in pri tem ne občutijo nepotrebne nervoze. Mesto zabave naj ne bi bilo oddaljeno več kot pol ure od kraja, kjer sta se mladoporočenca poročila. Podatek na osnovi katerega organizirate zabavo, je seveda število povabljenih svatov, saj o njem odloča izbira lokacije, ter način kako boste prostor izkoristili, uredili in obogatili. Ne pozabite, da bo odlično organizirano poročno slavje ostalo v večnem spominu ne samo vam, ampak tudi vsem povabljenim in bo zagotovo najlepši spomin na začetek vajine skupne poti. Povabljencem, ki prihajajo v prostor v kateri se odvija slavje, največji vtis pusti urejenost prostora in miz. Usklajenost barv, zanimivi detajli, ter celotna ureditev in počutje, ki ga ponuja prostor bo vedno ostal v njihovem spominu in srcu. Ravno tako kot poročne obleke, je lahko klasična ali moderna tudi postavitev servisov in krožnikov, oblika kozarcev in aranžiranje serviet.


Klasična dekoracija miz

Imate radi klasičen glamur, ki v sebi vseeno nosi malenkost modernosti? Poročno slavje obarvajte z duhom iz konca preteklega stoletja. Urejenost in serviranje hrane, odlikuje samo vrhunske restavracije, v katerih lahko še kako uživate. Na klasično urejeni mizi se nahaja plitek porcelanasti krožnik, postavljen na velik srebrni okrasni podkrožnik. Hladna predjed se servira v plitvih krožnikih. Ko se uporabljeni krožniki pospravijo z mize, ponudimo toplo predjed na nekoliko večjih krožnikih. Potem sledi juha, ki se je iz globokih skodelic. Glavna jed, meso ali ribe s prilogo, se prinesejo na velikih plitvih krožnikih. Solata se ponudi v skodelici, ki jo postavimo na levo stran krožnika glavne jedi. Na levo strani srebrnega krožnika, ponudimo črno pecivo. Pozabiti ne smemo na začimbe (olje, kis, sol in poper), ki stojijo na mizi v kristalnih stekleničkah s srebrnim detajlom. Po končani glavni jedi se posoda pospravi, na mizi ostane le srebrni krožnik, ter v malem krožniku serviramo sladico, ali v posebnih skodelicah ponudimo sveže sadje. Poročno torto pripeljemo ob polnoči in jo postavimo pred mladoporočenca, ki skupaj odrežeta prvi kos. Svatom se torta servira na desertnih krožnikih. V kozarcih z »visoko petko« ponudimo šampanjec. Po slovenski tradiciji se v ranih jutranjih urah servira še en obrok hrane. Ponavadi ponudimo kislo juho, ki jo serviramo v krožnikih. Naša tradicija vključuje mnogo predjedi in glavnih jedi, zato so vedno dovoljeni manjši premiki stran od tradicionalnih smeri.

Jedilni pribor

Jedilni pribor je potrebno postaviti v vrstnem redu, po katerem se servira hrana. Pomembno pravilo: vedno pričnemo s skrajnim, zunanjim priborom, nato nadaljujemo v postavljenem vrstnem redu. Iz desne zunanje strani krožnika je najprej postavljen nož za predjed, žlica in nož za glavno jed. Na levi zunanji strani so prve vilice za predjed, nato vilice za glavno jed. Nad krožnik se postavi desertna žlička.

Kozarci

Z gornje desne strani krožnika stojijo različni kozarci: kozarec za belo vino, kozarec za črno vino, kozarec za vodo. Pomembno pravilo: kozarec z nogo, vedno držite za nogo in ne za sam kozarec, ker s tem segrevamo vino, ki izgublja na kakovosti okusa.

Jedilnik

Na lepo urejeni mizi ne sme manjkati svečani jedilnik. Jedilnik izdelajte kot knjižico, z naslovnico v barvi vašega miznega cvetličnega aranžmaja. Ne levo stran napišite kje, kdaj in v čigavo čast se prireja večerja, na desno zapišite vrstni red jedilnika. Malenkost, ki bo razveselila vaše goste.

Kaj ponudimo za večerjo?

Ne glede na to, ali govorimo o kosilu ali večerji, je potrebno predvideti dve predjedi in glavno jed, ki mora ponuditi izbiro mesa ali rib, skupaj z bogato in domiselno pripravljeno zelenjavo. Le tako se boste izognili neprijetnosti, če so med povabljenci tudi vegetarijanci in tega niste imeli časa preveriti. Ne predvidite preveč sladic, raje ponudite sladoled, sadno kupo ali nizkokalorične sladice. Glavna zvezda sladic mora vsekakor biti in ostati poročna torta, kasneje ob kavi pa lahko ponudite kekse. Predlog za poročni jedilnik: ob samem prihodu povabljenim ponudimo kozarec šampanjca za dobrodošlico, za tem ponudimo domače specialitete kot so pršut, zaseka, sir…, nato za mizo ponudimo govejo ali gobjo juho. Tistim, ki ljubijo lažjo prehrano ponudimo rižoto z morskimi sadeži, ljubitelji mesa pa naj uživajo v telečjem zrezku z gobicam in puranjih ruladah. Ob polnoči navdušite s prekrasno poročno torto, v zgodnjih jutranjih urah ponudite kislo juho.

Vino

Vinsko listo je najbolje preveriti pri izkušenem sommelierju, ki bo izbral poročnemu jedilniku primerno vino. Pravilni vrstni red bi moral biti naslednji: najprej se pije suho peneče vino, ki diskretno odpira pot težjim vinom. Sledi lahko belo vino, ter prehod na rdeča vina. V začetku ponudimo rose, ali podobno lahko vino, nato stopnjujemo vse do težkega črnega vina, ki bo zadovoljil okus najzahtevnejših pivcev. Na koncu ponudite sladka bela vina, ki gredo k desertu.

Otroški jedilnik

Na poročnem slavju ponavadi sodelujejo tudi otroci. Dogovorimo se o manjših jedilnikih, ki po količini odgovarjajo njihovi starosti. Za otroke do 12-tega leta starosti je bolje, če sedijo poleg staršev, najstnikom pa omogočimo, da sedijo za svojo mizo, ali se poskušamo dogovoriti za prostor namenjen samo njim. Posebna pozornost gre najmlajšim. Mladoporočenca poskrbita za klovna ali animatorja, ki bosta med premori zabavala mlajše otroke.

Tematska presenečenja

Mladoporočenca s tematskim jedilnikom, ki je specifičen za mesto ali pokrajino iz katere prihaja kateri od mladoporočencev, mesto kjer sta se spoznala ali preživela romantični dopust, presenetita goste. Dobro pa je vedeti, da izbira etno-tradicionalnega jedilnika potrebuje natančno organizacijo, ter izbiro šefa kuhinje, ki mu mladoporočenca zaupata. Jedilnike je potrebno uskladiti s celotnim videzom svečanosti, od oblek in cvetličnih aranžmajev, do tradicionalnih okraskov, ki bodo dodatno začinili vzdušje in ga naredili nepozabnega.

Razpored miz

V agenciji za organizacijo porok ali doma, naredite poseben pano, ki ga postavite pred vhod v halo, na katerem označite kje bo kdo od gostov sedel. Za goste bo pano dodatna popestritev, med drugim bodo gostje videli s kom sedijo. Z mesti rezerviranimi za glavne »zvezde« dneva, mladoporočenca, priči in starše mladoporočencev, ne eksperimentiramo in so postavljeni na čelo dvorane. Povabljence je dobro razporediti v podobnem interesnem krogu in sicer v vrstnem redu moški-ženska. Tradicionalna postavitev miz na svečanosti, je razporeditev miz v obliki črke »U«, ali klasični kvadratni obliki. Okrogle mize so lahko namenjen šestim ali dvanajstim povabljencem. Največja, častna miza je namenjena mladoporočencema, pričam in staršem.

Namizno cvetje

Če se poročna slovesnost odvija poleti, šopek kombiniramo z roza in zeleno barvo. Na sredini okrogle mize, v porcelanasti posodi poskrbite za velik okrogel šopek cvetja iz vrtnic, lilij, ali hortenzij v sveži poletni, rožnati, zeleni in nežno rumeni barvi.

Cvetlični detajli

Iz enakega cvetja v malih ovalnih porcelanastih posodicah naredite šopke, ki jih boste skupaj s svečami v podobnem barvnem tonu, razporedili po prostoru. Prižgane sveče bodo poskrbele za razkošno in intimno atmosfero. Prti in serviete naj bodo bele, ali pastelno zelene barve, ki bodo lepo pristajali k srebru in porcelanastim krožnikom.

Podelitev glavnih vlog

 

 
Scenarij in vloge, po kateri se odvijata poročna ceremonija in poročna zabava, sta skrbno izbrana in razdeljena med glavne akterje na poroki. Mladoporočenca skozi celoten večer obiskujeta goste ob mizah, prejemata zdravice in ob rezanju poročne torte gostom delita priložnostna darila, ki bodo svatom v spomin na vašo poroko.

Nevestin oče sprejema goste, skrbi za komunikacijo s šefom strežbe, pregleda stroške na koncu svečane večerje. Mati ostaja do zaključka svečanosti, ter se poslovi in zahvali vsem gostom. V primeru, da nevestinih staršev zaradi objektivnega vzroka ni na poroki, ju zamenja vam najbližja oseba. Pred obedom, nevestina mama obide mize in preveri ali so vsi povabljenci našli svoje mesto za mizo, ter preverijo, če so se vsi povabljenci predstavili in spoznali. Ko nevestina mati preveri, da so vsi gostje sedijo na svojem mestu, ob tihih zvokih nežne glasbe za dobrodošlico, ki jo spremlja ploskanje povabljencev, vstopita mladoporočenca. Priči čakata za mizo, vstaneta in nazdravita prvo zdravico. Izognite se nepotrebnim monologom, ter se omejite na nekaj od srca izrečenih besed. Svečana večerja se lahko prične. Ob polnoči, v trenutku zdravice, ki služi kot srečna popotnica v življenju mladoporočencev, gostje vstanejo, obstaja pa tudi običaj, da priči izrečeta nekoliko besed v njuno čast.

Kategorija:   Novice, Poroka
Naslednji prispevek

Vprašanja, ki jih najpogosteje postavljajo neveste

13 junija, 2012 0