Monday, July 15, 2024

Anemijo srpastih celic so pri mladi mamici diagnosticirali že v petem letu starosti, v enajstem pa so pričeli z zdravljenjem. Anemijo srpastih celic so najprej zdravili s kemoterapijo, nato s presajanjem kostnega mozga in medikamentno terapijo.


Po kemoterapiji in presaditvi kostnega mozga, ter enoletni medikamentni terapiji z imunosupresivnimi zdravili, je drugi dekličin jajčnik izgubil svojo funkcijo. Deklica je v tem obdobju dopolnila 15 let, dvanajst let kasneje pa so zdravniki uspešno presadili njeno lastno tkivo.

Zdravniki so računali, da bo deklica v prihodnosti razmišljala o materinstvu, zato so ji pred kemoterapijo odstranili desni jajčnik in zamrznili del tkiva.

V reviji Human Reproduction so pojasnili, da se na ta način, deklicam z onkološkimi obolenji, v kasnejšem obdobju omogoči nosečnost in rojstvo biološkega otroka.

„Na tem področju medicine gre za velik dosežek, otroci pa v večini dobro reagirajo na številne terapije. V takšnem primeru je za ohranitev plodnosti zamrzovanje jajčnikov edina opcija,“ pravi ginekologinja Isabelle Demeestere iz bolnišnice Erasme.

V zadnjih petnajstih letih je njena ekipa zamrznila tkiva jajčnikov petdesetih bolnih deklic.

„Uspeh predstavlja upanje za vse deklice, ki bodo v prihodnosti podvržene zdravljenju bolezni srpastih celic, sarkoma ali levkemije. Poseg je rutinski, mladim deklicam pa v prihodnosti omogoča rojstvo lastnega otroka,“ je še dodala.

Do sedaj smo pisali o primerih uspešnih nosečnosti po transplantaciji jajčnikov odraslih pacientk, omenjena nosečnost in rojstvo zdravega otroka pa je prva pri kateri so uporabili zamrznjeno tkivo v zgodnji puberteti.

Naslednji prispevek

Očetovstvo po presaditvi penisa

15 junija, 2015 0