Saturday, July 20, 2024

Porod v vodi ima tako prednosti kot slabosti. Porod v vodi je tisti, pri katerem vsaj del poroda preživite v bazenu, polnem tople vode, kar za otroka, glede na to, da devet mesecev lebdi v zavetju plodovne vrečke, lahko predstavlja tudi lažji prehod v svetel svet. Kljub temu pa ga številne porodnišnice ne odobravajo. 


Voda velja za olajševalca bolečin zato bi se naj ravno v ta namen uporabljala tudi pri porodu v kadi ali bazenčku. Zaradi sproščujočega in blažilnega učinka bi naj bila odgovorna tudi za veliko manj rezov presredka in drugih poškodb porodnih poti. Kljub temu pa je porod v vodi eden izmed tistih oblik poroda za katere je potrebno izpolniti nekatere pogoje, da ga lahko izvedete. Slednjega dovolijo le v primeru, da med porodom ni prišlo do nobenih zapletov, vsekakor pa opravijo dodatne preiskave (možnost okuženosti s hepatitisom B in C) Porodničarji ga odsvetujejo vsem ženskam, ki so že rodile s carskim rezom, imajo kronične bolezni, kot je na primer diabetes, nosijo otroka v medenični poziciji ali pričakujejo več kot enega otroka.

Če se dotaknemo prednosti in slabosti poroda v vodi, lahko kot prednost navedemo najprej prijetnejši sprejem otroka v svet. V prvi fazi pogostejših in intenzivnejših popadkov lahko voda olajša bolečine, prispeva tudi k skrajšanemu času celotnega poroda, daje večji občutek kontrole, ohranja energijo in zmanjša učinek presredka.

Prva slabost, ki jo izpostavljajo je dejstvo, da otrok v maternici ne diha, kar pa stori takoj ko pride iz vode na zrak. V primeru poroda v vodi številni porodničarji opozarjajo, da lahko pride do vdiha vode, ki lahko povzroči številne zaplete, kot je na primer utopitev.

Porode v vodi se v Sloveniji izvaja od leta 1995, slednjega pa vam omogočata porodnišnici v Postojni in Murski Soboti.

Preden dobite dovoljenje za porod v vodi, zahtevajo poleg običajnih preiskav tudi ugotavljanje okuženosti s hepatitisom B in C in virusom HIV, saj zaradi vode obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka.

 

Kategorija:   dojenček, Porod, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Vse o pravilni negi kože dojenčkov, otrok in mamic

19 decembra, 2019 0