Monday, April 22, 2024

Najobsežnejša kdajkoli izvedena raziskava o varnosti hišnega poroda pravi, da je v večini primerov za otroke porod na domu enako varen tistemu v porodnišnici, poroča BBC.


Nizozemski znanstveniki so preučevali 530.000 porodov in na tem vzorcu smrtnosti mater, ter otrok niso zabeležili nikakršne razlike med hišnim porodom in porodom v bolnišnici.

Vseeno pa je potrebno poudariti, da so znanstveniki v raziskavo vključili porode, pri katerih je nosečnost potekala brez, ali z manjšimi zapleti.

Britanski ginekologi, ki so komentirali rezultate nizozemske raziskave, pozdravljajo raziskavo vendar poudarjajo, da ne more biti univerzalno sprejeta.

Od leta 1988 ko so porodi na domu dosegli dno, v zadnjih dvajsetih letih število kontinuirano narašča, javnost pa je še vedno skeptična o varnosti takega poroda.

Strokovnjaki trdijo, da je porod na domu varna opcija pri ženskah, ki so nosečnost preživele brez omembe vrednih zapletov, pri ženskah z rizično in visoko rizično nosečnostjo pa porodnišnica predstavlja veliko boljšo in varnejšo opcijo.

Naslednji prispevek

Nosečnost: 39. teden

13 junija, 2012 0