Friday, July 19, 2024


Krajši popadki: mišice se v vodi lažje sprostijo, porodnica pa porabi manj energije kot v stanju napetosti. Vsa energija se usmerja na maternico in ustvarja učinkovite popadke, s tem pa je porod hitrejši.

Okretnost: voda olajša gibanje, na ta način lažje zavzamete položaj, ki vam v tistem trenutku najbolj odgovarja. Najboljši je položaj v katerem novorojenček najlažje »potuje« skozi žličko.

Zasebnost in kontrola:
porodni bazen je vaš svet in nič ne bo oviralo vaše zasebnosti. Tako boste imele večji nadzor nad samim porodom.

Lajšanje bolečin:
prav tako kot kopanje blaži bolečine v hrbtenici in trebuhu,  bodo s potopom v toplo vodo vaši popadki postali lažji in strpnejši. Prav iz tega razloga je poseganje po zdravilih za lajšanje porodne bolečine (epiduralna analgezija v porodnem bazenu ni mogoča) precej redkejše, kot je to v primeru navadnega poroda. Sproščenost pomaga pri uravnoteženem dihanju in izognitvi hiperventilaciji, ki občutek bolečine še poslabša.

Stalna prisotnost babice: dokler je porodnica v porodnem bazenu bolnišnični protokol predvideva stalno prisotnost babice. V primerih »navadnega« naravnega poroda babice pogosto preverjajo druge porodnice, zato lahko za krajši čas ostanete same.

Naraven porod:
drastično so zmanjšane vse vrste medicinskih intervencij. Za porodnico obstaja večji užitek, saj se ji nudi priložnost, da celoten porod »odela« sama.

Prednosti samega poroda v vodi

Manjše tveganje za pretrg presredka: voda mehča tkivo, zato se med samim porodom, okoli dojenčkove glavice lažje razteza, kar preprečuje raztrganine v presredku (perineum). Nekateri so celo mišljenja, da je presredek, zaradi izenačenega pritiska v maternici in vodi v bazenu, nasploh bolj zaščiten, kar omogoča nežnejši izhod glavice, ter zmanjšuje njegovo poporodno bolečino.

Boljša izkoriščenost sile teže:
v bazenu ženske najpogosteje rojevajo v pokončnem položaju. Sila teže je zaradi Arhimedovega zakona in vzgona, ki vlada v vodi, na suhem zagotovo večja. Najbolj izrazita je težnostna sila v pokončnem položaju, v tem položaju pa olajšuje in pospešuje porod

Manj stresen porod za otroka:
ker je otrok rojen v okolje, podobno tistemu v maternici, porod v vodi zanj predstavlja manj travmatično izkušnjo. Rojstvo »iz vode v vodo« naredi prehod v zunanji svet veliko lažji in manj stresen. Hrbtenica in dojenčkov živčni sistem sta manj izpostavljena porodnim travmam in poškodbam. Iz kiropraktične perspektive predstavljata vodni in hišni porod odlično izbiro. Voda otroku nudi ugodje po porodnemu stresu in njegovim telesnim funkcijam zagotavlja dovolj časa, da se ponovno organizirajo. Novorojenčki v času poroda pogosto odpirajo oči, se gibajo v vseh smereh in uporabljajo svoje ude. Šok in občutek preobremenitve, ki sta sestavni del poroda, sta ublažena. Ker se zvok in svetloba percipirata pod vodo, sta šibkejša in celo dotik z materino kožo je zaradi prisotnosti vode veliko nežnejši.

Kdaj se porod v vodi odsvetuje?

Porodnišnice imajo za porode v vodi napisana posebna pravila. Mnoge porodnišnice ne dovolijo te vrste poroda v primerih:

•    zdravstvenih težav kot so diabetes, bolezni srca, ledvične bolezni in kronične psihične bolezni
•    visokega krvnega tlaka
•    v primeru resne pre-eklampsije (ekstremno visok krvni tlak in beljakovine v urinu)
•    krvavenja v zadnjih tedni nosečnosti
•    aktivnega vaginalnega herpesa
•    v primeru predhodnega carskega reza
•    v primeru sproženega poroda
•    v primeru, ko ste prejele sredstvo za blaženje bolečine, Petidin (sintetična oblika morfija), Demerol, ali kakšno drugo zdravilo proti porodnim bolečinam
•    večplodne nosečnosti in poroda
•    ko otrok ni v pravi porodni legi
•    preranega poroda
•    če druga faza poroda (faza stiskanja) traja predolgo

Iz bazena boste morale v naslednji primerih:

•    če se med spremljanjem otrokovega bitja srca odkrije težava
•    če želite epiduralno analgezijo
•    če popadki napredujejo zelo počasi
•    če se med popadki pojavi krvavenje
•    če izgubite zavest
•    zaradi tveganja izkrvavitve ko nastopi tretja faza poroda (rojevanje posteljice). Ženske lahko v tem obdobju močno krvavijo, zato je na suhem veliko lažje ugotoviti količino izgubljene krvi.

Izbira je vaša

Iz bogatih izkušenj Michaela Odenta bi izpostavil še en primer. On namreč opozarja na tipičen scenarij pri katerem ženska vstopa v bazen odprta okoli 5 centimetrov, v bazenu zdrži uro ali dve, potem pa zaradi vse manjših porodnih popadkov začuti nenadno potrebo izplavati iz bazena. Izhod na suho pogosto predstavlja ponovno induciranje kratke serije močnih in kratkih popadkov in tako se otrok rodi v samo nekaj minutah.

Nekatere ženske obkrožene z vodnim ambientom občutijo naravno privlačnost, spet drugim ta ideja ni všeč. Poznamo veliko primerov, ko so se ženske v naprej odločile za porod v porodnem bazenu, vendar so zadnji trenutek ugotovile, da se na suhem bolje počutijo, kar je popolnoma normalno. Največjo škodo si boste naredile, če boste okoli sebe postavile psihično ogrado, ki bo preprečevala poslušati lastno telo. Poslušajte svoj notranji glas! Prisluhnite svojemu telesu in mu sledite!

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Stres v nosečnosti škoduje zarodku

13 junija, 2012 0