Monday, June 17, 2024

Znanstveniki so preučevali tveganje pojave karcinoma pri 5.000 Finkah, ki so do leta 2010 rodile najmanj desetkrat.


V tridesetletnem spremljanju zdravja teh žensk so diagnozo karcinoma postavili 656-krat, kar je za okoli 200 primerov manj kot v splošni populaciji.

Znanstveniki nameravajo tudi preučiti, koliko rojstva manjšega števila otrok, vplivajo na pojav karcinoma.

Voditeljica raziskave Juha Taoanainen, oddelek za ginekologijo in porodništvo helsinške univerzitetne bolnišnice pravi, da so ženske, ki so rodile desetkrat, v povprečju zanosile pet let prej kot ostale Finke.

Znano je, da nosečnost in porod v mlajših letih ščitita pred pojavom raka na dojki, ženske, ki rodijo pred dvajsetim letom, pa imajo celo polovično nižje tveganje obolenja za rakom na dojki, kot starejše prvorodkinje.

Fenomen je mogoče pojasniti z dejstvom, da so celice večkrat nosečih žensk, manj časa izpostavljene delovanju estrogena, ki je ključen dejavnik hormonsko izzvanega raka na dojkah. Poleg tega nižje število ovulacij in spremljajočih hormonskih sprememb odigrajo pomembno preventivno vlogo pri karcinomu jajčnikov in maternice.

Večina žensk, ki so rodile deset in večkrat prihaja iz protestantske vere, ki na Finskem prepoveduje uporabo kontracepcije.

Poleg manjšega števila ginekoloških karcinomov, je nižje tudi tveganje obolenja za rakom na ščitnici, ter bazocelularnim kožnim rakom, so potrdili znanstveniki. 

Naslednji prispevek

Zmerno uživanje alkohola in prezgodnji porod

12 marca, 2014 0