Monday, June 17, 2024

Abrupcija posteljice –  je prezgodnje razslojevanje (luščenje) normalno vsajene posteljice od maternice. Najpogosteje se pojavlja v tretjem tromesečju nosečnosti oziroma v prvi ali drugi porodni dobi.


Amnijska tekočina ali plodovnica – njeno nastajanje je kompleksno in je produkt aktivne sekrecije celic amnionskega epitela s transudacijo skozi materine krvne žile, s sekrecijo tarheo – bronhialnega stebla ploda in z aktivnim delovanjem fetalnih ledvic (uriniranje). Zapolnjuje ovoje, ki obdajajo plod.

A.P.G.A.R. – ocena po APGAR-ju ali APGAR test je test za merjenje novorojenčkovih vitalnih funkcij takoj po porodu. APGAR ocena se je prvotno imenovala po ustvarjalki Viriginiji Apgar. Kasneje, ko se je test razvil v standard, pa so priimku priredili kratico APGAR:

A = Appearance (Color) ali videz (barva)

P = Pulse ali srčni utrip

G = Grimace ali grimasa (odziv na stimulacijo)

A = Activity ali aktivnost (mišični tonus)

R = Respiration ali dihanje

Medenična vstava – nepravilno obrnjen plod pred samim porodom, glavica zgoraj, ritka, nogica ali obe spodaj (maternični vrat).

Cefalopelvično nesorazmerje – je diagnoza, ki se postavi v primeru, da je plodova glavica v primerjavi z medeničnim obročem, prevelika za uspešen vstop v porodni kanal.

Cervidil – zdravilo, ki pred indukcijo poroda pospešuje zorenje materničnega vratu

Carski rez – operativni porod skozi spodnji abdomen

Kolostrum – prvo, izjemno lahko materino mleko, ponavadi se izloča že v zadnjih nekaj tednih nosečnosti

Zadnjična vstava – popolna zadnjična vstava na materničnem vratu, ki preprečuje vaginalni porod

Kontrakcije ali porodni popadki – krči maternice, ki plod potiskajo v porodni kanal

Dilatacija – odprtost materničnega vratu je sestavni del poroda. Je fiziološki proces pri katerem se maternični vrat pripravi na porod. Medtem ko se dojenček spusti nižje v medenico, se maternični vrat postopoma mehča, skrajšuje in tanjša. Mogoče bo vaš ginekolog v enem izmed zadnjih pregledov v nosečnosti uporabil tudi termin, da maternični vrat zori.

Epiduralna analgezija – je tehnika regionalne anestezije s katero je mogoče anestezirati specifično območje telesa. Ker zelo uspešno deluje proti obporodnim bolečinam je v porodništvu zelo priljubljena. Od odkritja gibljivih katetrov, ki se uvede v epiduralni prostor, je za blažitev porodnih bolečin postala najpopularnejša in najbolj učinkovita metoda.

Epiziotomija – je kirurški poseg, oziroma kirurški rez na področju presredka (perineum) ali perineja, področja, ki ustvarja dno žličke. Perineum je pravzaprav mišica, ki se nahaja med zunanjim delom vagine in anusom. Epiziotomija je namenjena razširitvi porodne odprtine skozi katero se rojevajo otroci, ter preprečevanju raztrganin na področju presredka, pri čemer se lahko poškoduje tudi zaključni del debelega črevesa.

Fetalni distres – je širok medicinski pojem s katerim opisujemo ogroženost ploda v maternici. Porod ni stresna izkušnja samo za otročnico, travmo doživlja tudi plod. Distres pa je mogoče odčitati tudi v času nosečnosti. V nosečnosti fetalni distres spremlja usposobljeno osebje in če se zdravstveno stanje ploda poslabša imamo na voljo različne možnosti za pomoč otroku.

Fontanele, lobanjske mečave  – mehki predeli nezaraščenih lobanjskih kosti. Omogočajo, da se otrokova glava med porodom skozi porodni kanal rahlo stisne.

Forpceps, klešče – Klešče so instrument, ki se uporablja v pomoč otrokovega rojstva. S povečanjem števila rojstev s pomočjo carskega reza, se je porodna asistenca z njimi močno zmanjšala, saj so klešče zelo nepriljubljena izbira. Glede na pozitivne in negativne posledice, ki jih klešče puščajo na porodnicah in novorojenčkih, še vedno potekajo vroče razprave tako pri starših, kot tudi pri strokovnem porodniškem osebju.

Inkontinenca – nezmožnost nadzora nad zadrževanjem urina.

Inducirani porod – sprožitev poroda s pomočjo prostaglandinskega gela

Zlatenica – stanje pri novorojenčkih, ki se odraža v porumenelosti kože. Povzroča ga nedozorelost jeter, ki niso sposobna presnoviti odvečnih rdečih krvničk.

Porod – redni porodni popadki, dilatacija materničnega vratu in rojstvo.

Mekonij – gosta, zelenkasta in lepljiva snov, ki se kopiči v plodovem črevesju.

Neonatolog – specialist za zdravljenje in oceno novorojenčkov

EINT – enota za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov

Nubalin (nalbufin) – sintetični narkotik za lajšanje porodnih bolečin

Oksitocin – hormon, ki ga v telesu sprošča hipofiza. Odgovoren je za spodbujanje porodnih popadkov.

Presredek (perineum, perinej) – mišično tkivo med vagino in zadnjikom

Posteljica –  je organska struktura, ki se med nosečnostjo razvije v maternici. Razvije se iz iste celice kot zarodek in deluje kot pomožni ‘instrument’ za vzdrževanje intrauterinega življenja.

Placenta previa, predležeča posteljica  –  če posteljica leži bližje materničnemu vratu, govorimo o nizki legi, če pa prekriva ustje, govorimo o placenta previji. V tem primeru posteljica ovira prehod otroka, kjer pod vplivom raztezanja in širjenja pripelje do njenega manjšega ali večjega luščenja, ter različno močnih krvavitev. Glede na položaj posteljice poznamo: previo marginalis, previo parcialis in previo totalis.

Ruptura plodovih ovojev – običajno se nanaša na razpok membran, ki obdajajo plod.

Spekulum – naprava za odpiranje in širjenje nožnice.

Popkovina – organski sklop, v katerem sta dve arteriji in ena vena, ki povezuje posteljico in plod.

Vakuumski ekstraktor – je naprava, ki deluje na način podtlaka na otroški glavici in poskrbi za njegovo ekstrakcijo.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

WHO: Epidemija carskega reza

13 aprila, 2015 0