Friday, February 23, 2024

 


Rodilo se je 1165 dečkov in 1078 deklic, 25 krat so se rodili dvojčki. Nosečnicam, ki se bodo odločile za porod v njihovi porodnišnici svetujejo, da se udeležijo šole za starše in da v času nosečnosti obiščejo njihovo porodnišnico. Obiščejo jo lahko v okviru šole za starše, pa tudi samostojno, saj ima porodnišnica vsak torek med 13.00 in 14.00 »Uro odprtih vrat«. Nosečnice in njihove spremljevalce babica popelje skozi bolnišnične prostore in jim predstavi način dela v njih, jih seznani z možnimi načini poroda, potekom poroda in delom zdravstvenega tima. Obiskovalke spoznajo babice, ki so takrat v službi, vidijo pa tudi oddelek za otročnice, kjer po porodu bivajo mamice z novorojenčki.   
 

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu v porodnišnico mora nosečnica s sabo prinesti naslednjo dokumentacijo:

  • potrjeno zdravstveno kartico in materinsko knjižico,
  • zdravstveno dokumentacijo (izvidi)
  • poročni list (poročene) ali osebni dokument z EMŠO (neporočene)

Nosečnica naj s seboj prinese toaletne potrebščine in copate. Vse ostalo kar potrebuje dobi v porodnišnici. Nosečnicam priporočajo tudi vsebino opreme za novorojenčke, ki jim jo v bolnišnico prinesejo svojci.
 

Porodni blok

 

V porodnem bloku Ginekološko – porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje imajo dve enoposteljni in eno triposteljno porodno sobo. Manjši sobi sta povsem prenovljeni in omogočata, poleg ležečega, tudi tako imenovane alternativne porodne položaje – sede, čepe, na postelji ali blazini. Opremljeni sta s številnimi pomagali za alternativni način poroda in sicer z blazino, švedsko lestvijo, veliko žogo, masažnimi pripomočki, idr.. Porodni sobi sta v barvah, ki pomirjajo, za prijetnejše počutje pa lahko porodnica s seboj prinese zgoščenko s priljubljeno glasbo, dišečo svečko in podobno. Večja triposteljna porodna soba bo prenovljena v kratkem.

Poleg klasičnega, ležečega poroda, novi porodni sobi omogočata tudi tako imenovane alternativne načine porajanja . Porodnica tako lahko rodi tudi sede, čepe ali stoje, pa tudi leže na blazini, v položaju, ki ji najbolj ustreza

V porodnem bloku je zaposlenih 8 srednjih medicinskih sester – babic, 1 višja medicinska sestra – babica in 8 diplomiranih medicinskih sester babic.

Ležalna doba porodnice po normalnem porodu je tri dni, po carskem rezu pa pet dni.

 

Brezplačno lajšanje obporodnih bolečin

 

Na voljo imajo več metod lajšanja bolečin. V porodnišnici sta možni obporodna epiduralna analgezija in Ultiva (kratko in hitro delujoči opiodni analgetik, ki si ga ženska ob začetku popadka s pritiskom na gumb vbrizga sama in tako ublaži najmočnejšo bolečino), od zdravil pa najpogosteje uporabljajo Dolantin. Porodnica se lahko že v porodnem načrtu, ki ga prinese s seboj opredeli, da zdravil za lajšanje bolečin ne želi. Seveda lahko svojo odločitev med porodom spremeni. Če ne želi zdravila za lajšanje bolečine, si lahko bolečine omili z masažo, gibanjem po sobi ipd.

Zdravila za lajšanje bolečin lahko porodnica prejme v vseh urah dneva, dostopnost obporodne epiduralne analgezije in Ultive pa je odvisna od zasedenosti bolnišničnih zdravnikov anesteziologov. Zaradi njihovega majhnega števila včasih teh dveh posegov ni možno izpeljati.  

Doplačilo za sredstva za lajšanje bolečin ni potrebno.

 

Prisotnost babice

 

Možnost, da bi nosečnica lahko sama izbrala babico ali, da bi jo pri porodu obravnavala izbrana babica in zdravnik v celjski porodnišnici ni na voljo.

Babica prav tako ni ves čas ob porodnici, jo pa stalno spremlja in nadzira.

 

Spremljevalec poroda

 

Očetova udeležba šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu. Porodnico lahko pri porodu spremlja tudi kakšna druga izbrana oseba. Spremljevalec porodnice je v porodni sobi zelo zaželen in nima le vloge opazovalca ampak ga osebje dejavno vključi v dogajanje. Spodbuja in usmerja ga, da porodnici pomaga z masažo, ji nudi psihično oporo in podobno.

Spremljevalec lahko pri porodnici ostane tudi tisti čas, ki ga ta z novorojenčkom po porodu preživi v porodni sobi. Prisotnost pri porodu je plačljiva in sicer stane 17 eur.

 

Bivanje

 


Na oddelku so otročnice skupaj z otroci nastanjene v dvoposteljnih sobah. Oddelek ima tudi štiri nadstandardne sobe, ki so enoposteljne, opremljene s televizijskim sprejemnikom in telefonom. Bivanje v njih otročnice plačajo z nadstandardnim zavarovanjem ali s samoplačniškim doplačilom. Nadstandardne sobe se ne da rezervirati vnaprej. V njih partner ne more ostati čez noč s partnerko. Na celotnem ginekološko – porodniškem oddelku imajo bolnice in porodnice možnost izbire prehrane med tremi meniji. Prvi je izbrana lahka dieta, drugi je pripravljen za porodnice, tretji pa je brezmesni. Vsakodnevno si lahko izberejo katerikoli meni in tudi velikost obroka.  

 

Obiski


Obiski v porodnišnici so ob delavnikih od 10.30 do 11.30 in od 16.00 do 17.00. Ob sobotah, nedeljah in praznikih so od 10.30 do 11.30 in od 13.00 do 15.00. Omejeni so obiski otrok. Na obisk k otročnici lahko pridejo le njeni otroci, otroci drugih obiskovalcev pa le od 6. leta naprej. Na dan poroda lahko otrokov oče kadarkoli obišče mamico in otroka. Obiskovalci otročnice obiskujejo v bolniških sobah, zato priporočajo, da jih ne obiskujejo v velikem številu.
 

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Rodila dvojčka različnih očetov

13 junija, 2012 0