Monday, May 27, 2024

Boštjan Lovšin dr. med. nosečnicam svetuje, naj gledajo na porod kot nekaj praviloma normalnega in rojevanje v porodnišnici kot na zagotovitev največje možne varnosti za porodnico in novorojenčka, saj sta v isti hiši tudi transfuzijska enota in anesteziolog. »Naj se zavedajo, da bodo porodne bolečine minile, ko bo poroda konec. Naj vedo, da so prvi dnevi z otrokom ob sebi sicer bolj naporni, a je nato lažje ob prihodu domov, saj so otrokove zahteve in navade že spoznale.«


Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu je potrebno predložiti potrjeno zdravstveno kartico, materinsko knjižico in poročni list.

Za bivanje na oddelku bo mamica potrebovala osebne toaletne potrebščine, ki jih naj prinese s seboj. Spalne srajce, vložke in vse ostalo kar mamice potrebujejo pri hospitalizaciji, priskrbi porodnišnica.

Porodni blok

V porodnem bloku sta dve porodni sobi in tri porodne postelje. Ena izmed porodnih sob je večja in pregrajena, druga je nekoliko manjša.

Porodnišnica nudi porod klasično na postelji, dvignjeno vzglavje, na boku in na porodnem stolčku.

Ležalna doba porodnice  na oddelku pri normalnem porodu šteje 4 dni, pri carskem rezu, pa 7 dni.
 

Lajšanje obporodnih bolečin

V izolski porodnišnici vam bodo na vašo željo lajšali bolečine z  svečkami in injekcijami (Dolantin) in epiduralno analgezijo
Epiduralna analgezija, je plačljiva in znaša 190 evrov. Dosegljiva je 24 ur na dan.

 

Prisotnost babice

Babica se trudi, da preživi kar največ časa s porodnico. V primeru večjega števila porodnic in sprejemov, se nahaja v sosednji sobi in jo lahko tako porodnica, kot spremljevalec takoj pokličeta.

Nosečnica si lahko izbere babico le v primeru osebnega dogovora. Rutinsko te možnosti porodnišnica ne prakticira.

 

Spremljevalec poroda

Očetova udeležba šole za starše ni pogoj za sodelovanje pri porodu. Vendar le do jeseni 2009, ko bo udeležba postala obvezna.

Plačilo prisotnosti pri porodu znaša 20 eur.

Obiski

Čas obiskov:

  • od 14.30 do 16.30 ure

Obiski potekajo v sobah ali predprostoru oddelka, kjer so nameščeni sedeži.

Mamica in novorojenček potrebujeta veliko časa in miru za medsebojno spoznavanje, prilagajanje in navajanje na nove naloge. Novorojenček je prve dni po rojstvu zelo občutljiv in sprejemljiv za okužbe. Iz tega razloga priporočajo le obiske očeta in otrok. V kolikor je mamica sama v sobi ali nastanjena v nadstandardni sobi, lahko oče otoka ostane dlje časa na obisku. V nasprotnem primeru daljši obiski niso zaželeni, saj potrebujejo otročnice mir in počitek.

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Porodnišnica Ptuj

13 junija, 2012 0