Saturday, April 13, 2024

Nosečnicam, ki se bodo odločile roditi v njihovi porodnišnici, svetujejo, da si porodnišnico predhodno ogledajo, da spoznajo zaposlene, način dela in morebiti tudi kaj vprašajo.


Takoj po  porodu naredijo tudi prvo fotografijo novorojenčka, ki jo podarijo materi. Prav tako podarijo vsaki mamici oz. novorojenčku prve copatke, ki jih za njihovo porodnišnico že vrsto let pletejo pridne roke »BABIC Z DEŽELE«

Vsak prvi četrtek v mesecu imajo DAN ODPRTIH VRAT. Takrat poteka tudi pogovor o dojenju, možnost ogleda, pa  je tudi ob torkih, po razgovoru za epiduralno analgezijo.

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu v porodno sobo naj ima nosečnica s seboj materinsko knjižico z vsemi izvidi, potrjeno zdravstveno izkaznico in napotnico.

Za bivanje na oddelku je zaželjeno, da  ima nosečnica s seboj pripomočke za osebno higieno, lahko ima svoje copate in jutranjo haljo, če tega nima dobi bolnišnične pripomočke. Vsakodnevno mamice prejmejo higienske vložke, hlačke za enkratno uporabo ter vse za novorojenčka.

Porodna soba

Porodna soba ima tri postelje, ki so med seboj ločene. Dve postelji omogočata raznoliko menjavanje položajev tekom poroda , seveda po dogovoru z babico in porodnico, pri tem pa je potrebno upoštevati zdravstveno stanje porodnice in njenega še nerojenega otroka. V porodni sobi omogočajo tudi poslušanje glasbe po želji, masažo križnega predela, vodenje prve porodne dobe na terapevtskih žogah, aromaterapijo, vodenje poroda po porodnem načrtu, katerega nosečnica prinese s seboj. Ležalna doba porodnice na oddelku, je pri normalnem porodu 3- 4 dni, pri carskem rezu pa 6- 7 dni. Zdravi novorojenčki so ves čas pri materah.

Brezplačno lajšanje obporodnih bolečin

Porodne bolečine lajšajo z zdravili in epiduralno analgezijo (EA). V porodnišnici menijo, da je epiduralna analgezija zaenkrat najučinkovitejša metoda lajšanja porodne bolečine. Nosečnicam je na voljo brezplačno 24 ur na dan, vse dni v tednu. V kolikor si bodoča mamica želi epiduralno analgezijo, mora opraviti razgovor, ki je  vsak torek ob 13. uri v porodni sobi. Tam izve vse o prednostih  in slabostih, prav tako o  stranskih učinkih te metode. Na razgovoru je prisoten zdravnik anesteziolg, ki odgovori na vsa vprašanja udeleženk.

Prisotnost babice

V porodnišnici izbira babice zaenkrat še ni mogoča. Obstaja pa možnost, da je ista babica  ob porodnici ves čas poroda.
 

Spremljevalec poroda

Porodnišnica omogoča prispotnost spremljevalca pri porodu, ki je lahko partner porodnice ali kdorkoli, ki ga porodnica želi imeti ob sebi. Šola za starše je seveda zaželjena, ni pa nujna. Plačilo prisotnosti znaša 16,80 evrov.

Obiski

Obiski so vsak dan od 15.- 18. ure. Zaradi namestitve obskov po sobah, priporočajo, da se obiskovalci držijo predpisanih ur, da sta v sobi po največ dva obiskovalca hkrati. Očetje so lahko na obisku tudi izven časa obiskov.

Prehrana

Mamice imajo v času bivanja na porodniškem oddelku možnost izbire prehrane  med tremi različnimi meniji, tako si izberejo jedilnik po svojem okusu, pri vsakem obroku pa dobijo tudi čaj za vzpodbujanje dojenja.

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Vitamini zmanjšujejo tveganje spontanega splava

13 junija, 2012 0