Monday, May 27, 2024

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Nosečnica mora ob sprejemu predložiti sledečo dokumentacijo:


  • Materinska knjižica
  • Potrjena kartica zdravstenega zavarovanja
  • Originalni dokument o krvni grupi in Rh faktorju
  • Izvide vseh preiskav opravljenih v času nosečnosti
  • Napotnico

Za bivanje na oddelku bo mamica potrebovala pripomočke za osebno higieno in copate. Oddelek poskrbi za halje, srajce in copate, kar lahko v kolikor želite, prinesete tudi od doma.

Porodni blok

V porodnišnici bodo veseli, če jim boste ob prihodu v porodno sobo zaupali vaše želje o poteku poroda. Potrudili se bodo, da se vaše želje in pričakovanja uresničijo, ob tem pa je seveda njihova prva misel vaša in otrokova varnost.

V porodnem bloku imajo pet enoposteljnih porodnih sob, ki so bile obnovljene . Dve postelji sta novejši in nudita veliko več možnosti spreminjanja položaja vašega telesa kot klasične porodne postelje. Na ta način je ena od možnosti tudi “pručka”. Opremljene so z CTG aparati, kjer je sočasno možno spremljati tudi dvojčke.
Po predhodnem dogovoru z babico, je mogoča tudi aromaterapija.

Nudijo porod v klasičnih položajih in sicer sede, pol sede, hoja…

Oddelek

Porodniški oddelek se nahaja v drugem nadstropju bolnišnice in ima 24 postelj, od tega sta dve sobi enoposteljni, enajst sob pa je dvoposteljnih.

Porodnicam in novorojenčkom je omogočeno bivanje v isti sobi. Slednje je pomembno za vzpostavitev materinske ljubezni, saj se ta krepi in poglablja ob dojenju.

Oddelek sestavlja tudi enota intenzivne nege novorojencev, kjer ležijo novorojenčki, ki rabijo stalni nadzor vitalnih funkcij, prejemajo i.v. terapijo ali se obsevajo z UV svetlobo zaradi poporodne zlatenice.

Lajšanje obporodnih bolečin

V krajnski porodnišnici, vam lahko ob predhodnem razgovoru z anasteziologinjo, lajšajo obporodne bolečine z epiduralno analgezijo. Le ta je plačljiva in znaša 110 evrov.

Prisotnost babice

Babice se trudijo čim več časa preživeti ob porodnici, kar pa je seveda odvisno od števila porodov, sprejemov in samega dela. Možnosti za izbor želene babice pri porodu nimajo, je pa mogoč predhodni oseben dogovor.

Spremljevalec poroda

Udeležba šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu, jo pa porodnišnica vsem močno priporoča. Navzočnost očeta pri porodu je ponavadi zelo koristna. S svojo prisotnostjo daje ženi večji občutek varnosti. Tako boste dobili občutek samozavesti in koristnosti.
Prisotnost očeta pri porodu je plačljiva in znaša 21 evrov.

Obiski

Termin obiskov je od 15-17 ure. Mamica lahko sprejema obiske v sobi ali v avli.

Zaželjeni so obiski ožjih družinskih članov, saj mamice in novorojenčki potrebujejo mir in počitek.

 

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Porodnišnica Ptuj

13 junija, 2012 0