Wednesday, July 17, 2024

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu naj ima nosečnica s seboj potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja, materinsko knjižico z izvidi odvzetih preiskav, pomembne izvide drugih specialistov, napotnico za porod in osnovne pripomočke za osebno higieno.


V porodnišnici je v času bivanja poskrbljeno za higienske vložke, hlačke za enkratno uporabo, spalne srajce, copate, bolniške halje, brisače, plenice ter oblačila za novorojence.

Porodni blok

V porodnem bloku Porodnišnice Ljubljana je 11 porodnih sob s 13-imi porodnimi posteljami.

Zaradi velikega števila rojstev so uvrščeni v enega izmed največjih evropskih centrov.

Porodnica ob sprejemu prejme svojo posteljo, ki jo tudi po porodu spremlja na oddelek otročnic. Ležalna doba porodnic pri normalnem porodu je 3 dni.

Brezplačno lajšanje porodnih bolečin

V Ljubljanski porodnišnici je na voljo epiduralna analgezija  in ultiva. Zaradi pomanjkanja anasteziologov vam ne morejo zagotoviti 24 urnega dostopa, posebej ne v popoldanskem in nočnem času. Obe sredstvi za lajšanje obporodnih bolečin sta brezplačni.

Babice

Babica mora znati voditi normalen porod in med porodom odkrivati patološka stanja matere in otroka. Posebna skrb je namenjena negovanju novorojenčka .Trudijo se, da so porodnice in njihovi partnerji upoštevani celostno kot posamezniki, s pravico sodelovanja in soodločanja. Babice pa so vsekakor tiste strokovnjakinje, ki jim nudijo pomoč, da dosežejo telesno, emocionalno, socialno in duhovno dobro počutje.

V porodnišnici je zaposlenih 27 babic medicinskih sester, 2 višji medicinski sestri babici, 12 diplomiranih babic.

Tečaj za bodoče očete

Porodnišnica organizira tečaj za tiste partnerje in spremljevalce, ki ne hodijo v tečaj predporodne priprave. Tečajnike seznanijo s porodom in poporodnim obdobjem ter nego in prehrano dojenčka.

Mlečna kuhinja

V Porodnišnici Ljubljana deluje Mlečna kuhinja za pripravo mlečnih mešanic za novorojenčke, ki zaradi različnih razlogov ne morejo biti dojeni. Za ohranjanje laktacije pri mamicah prezgodaj rojenih ali bolnih novorojenčkov, imajo organiziran Laktarij. Pripravljajo tudi hrano za dojenčke, ki so dalj časa hospitalizirani.

Takoj, ko mamici zdravstveno stanje dopušča, prihaja večkrat na dan v Laktarij in si s strojčkom izbrizga mleko. Ob urah otrokovega hranjenja medicinska sestra odnese določeno količino maminega mleka na oddelek. Če je mleka več kot so otrokove potrebe, ga označijo, evidentirajo in zamrznejo. Porabijo ga, ko mamica iz različnih razlogov nabrizga premalo mleka.

Obiski

Obiski so od 15-18 ure. Odsvetujejo obisk bolnih otrok, starejših oseb, ter preveliko število obiskov naenkrat, ker otročnice potrebujejo počitek.

Odhod domov

Če je poporodni potek normalen in se mati in novorojenček dobro počutita, potem tretji dan po porodu odideta domov. Ob odhodu medicinska sestra materi svetuje, ji pomaga in jo spodbuja. Matere odhajajo domov bolj samozavestne, zaupajo vase, ker se v času bivanja v porodnišnici že naučijo in osvojijo spretnosti, katere jim bodo doma v pomoč pri negi novorojenčka in pri obvladovanju problemov.

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Porod v vodi: prednosti in slabosti

13 junija, 2012 0