Saturday, June 15, 2024

Zavedajo se, da samo zidovi ne zagotavljajo dobre bolnišnice. Zato je potrebno tudi zadovoljno osebje, ki se vam bo posvečalo in se trudilo, da se boste še naprej z upanjem in zaupanjem ozirali k njim.  
 


Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu je potrebno izročiti sledečo dokumentacijo: potrjeno zdravstveno kartico, materinsko knjižico, izvide, ki ste jih prejeli tekom nosečnosti, napotnico za porod. V kolikor ima porodnica zdravstvene težave, ki bi utegnile vplivati na porod, naj priloži tudi izvide specialista.

Za bivanje na oddelku, bo mamica potrebovala pripomočke za osebno higieno, ki jih naj prinese s seboj. S spalno srajco, haljo, copati, vložki, oblačili za novorojence (za čas bivanja), pa vas bo oskrbela porodnišnica. Če pa porodnica želi in se v njih bolje počuti, lahko prinese tudi svoja oblačila in copate. Kakšen par nogavic ne bo odveč (za zimske čase). Priporočajo, pa tudi nogavičke oz. copatke za novorojenčka, posebej v zimskem času.  
 

Porodni blok

Porodnišnica ima na voljo 6 porodnih sob, od tega dve alternativni porodni sobi, kjer je mogoč porod v različnih položajih  in sicer sede, pol sede, čepe, in na boku. Omenjena soba je opremljena s blazinami, valjastim vzglavnikom, žogo, gugalnikom, pručko, lestvijo. Porodnica lahko s seboj prinese CD z želeno glasbo, ki ji bo pomagala pri sproščanju in boljšemu počutju.
 

Oddelek

Na oddelku imajo 51 postelj za nosečnice in porodnice. Letno obravnavajo približno 2300 žensk.

Ležalna doba porodnice je povprečno 5 dni. 4 dni pri vaginalnem porodu, 6 dni pri carskem rezu.

Na oddelku je uveden rooming-in sistem. Mati in otrok tako ves čas bivata skupaj. V primeru, da je mamica preutrujena, lahko zaprosi  sestre, da ji ponoči novorojenčka odpeljejo, v dogovoru s pediatrom oz. neonatologom.  
 

Brezplačno lajšanje obporodnih bolečin

Za prejem epiduralne anastezije je potrebna udeležba predavanja, ki poteka v sklopu šole za starše. Po prejetih informacijah, se boste lahko naročili pri anasteziologinji za individualni razgovor.. Epiduralna anastezija je možna med 8.00 in 16.00 uro.  
 
 

Pomoč  babice

Par, ki pride v porodno sobo, je že nekoliko osveščen, vendar ne toliko, da ju ne bi vsaj malo grabila panika, strah in trema, zlasti, če sta prišla prvič. V tem primeru igra veliko vlogo babica, ki je med porodom najmočnejša opora bodočim staršem. Zato mora poznati čustva, želje in potrebe para, znati mora hitro oceniti njun medsebojni odnos.

Ko v aktivni fazi poroda popadki postanejo vse pogostejši, mora babica paru vlivati zaupanje in ju obveščati, kako napreduje porod. Ko se maternično ustje popolnoma odpre in ko popadki dosežejo vrhunec, veliko žena izgubi nadzor nad sabo. »Ne morem več!« so njihove najpogostejše besede. Takrat babica stoji paru ob strani in ker je partner pogosto čustveno prevzet z ženinim neugodjem, babica za nekaj časa prevzame moževo vlogo. Ženi pomaga premagovati popadke in pravilno dihati. Pomembno je, da babica pomaga tudi možu. Vliti mu mora novo zaupanje vase. Mož mora verjeti, da sta njegova prisotnost in sodelovanje pri porodu res koristna.
 

Šola za starše

Predavanja potekajo v 16. etaži kirurške stolpnice ob 18.00 uri in sicer 7-krat po dve uri. Prijavite se lahko pri informatorki porodnišnice v avli od ponedeljka do petka med 11.00 – 14.00, na tel. št. 321 21 88, ali na elektronski naslov aleksandra.frangez@ukc-mb.si  (pri prijavi navedite ime, priimek, naslov in telefonsko številko). Dodatne informacije pri Aleksandri Frangež, vsak torek in sredo od 14.00 do 15.00, na tel. št. 321 22 09.
 

Spremljevalec poroda

Na začetku tretjega trimesečja se mora bodoči očka dokončno odločiti, ali želi prisostvovati porodu ali ne, da lahko še pravočasno odide na tečaj priprave na porod oziroma tečaj, namenjen posebej očetom. Brez tega praviloma ne sme sodelovati v porodni sobi.

Če pa otrokov oče ni na razpolago ali če ne želite, da bi bil zraven, vas lahko v porodni sobi spremlja kdor koli, ki mu zaupate. To je lahko vaša mama, sestra, prijateljica … A vsaka oseba, ki bo z vami, naj z vami tudi obiskuje šolo za bodoče starše. .

Plačilo za prisotnost pri porodu ni potrebno, je pa zanjo pogoj opravljena šola za starše.  
 

Obiski

Čas namenjen obiskom:

od ponedeljka do petka

10.30 do 11.30 ure

16.00 do 17.00 ure

ob sobotah in nedeljah ter praznikih

14.00 do 15.00 ure

Da bi se mamice in novorojenčki v porodnišnici čim bolje počutili, svetujejo obiske samo najbližjim.

Telefonska št. za informacijo, če je mamica že rodila: 02/321 24 52

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Vaš dojenček v 3. mesecu nosečnosti

13 junija, 2012 0