Wednesday, July 17, 2024


 

Vizija porodnišnice je postati in ostati materam in novorojenčkom prijazna porodnišnica, na področju ginekologije, pa bolnicam nuditi oskrbo in zdravljenje po sodobnih strokovnih smernicah.

 

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Nosečnica mora imeti ob sprejemu kartico ZZZS, napotnico in materinsko knjižico z vsemi pripadajočimi izvidi. Če se zdravi za kakšno posebno bolezen, naj ima s seboj tudi izvide specialista, ki bolnico zdravi. Za bivanje na oddelku bo potrebovala kratke nogavice, copate, vse za osebno higieno, higienske vložke, priporočljiva pa je tudi krema za bradavice. Spalno srajco, jutranjo haljo in perilo dobi v bolnišnici, je pa potrebno opremo in oblačila za novorojenčka priskrbeti na dan odpusta iz bolnišnice. , če nosečnica želi, pa ga lahko prinese s seboj. Če dojenje ne steče, kot smo pričakovali, svetujejo, naj si mamica priskrbi svojo črpalko za stiskanje mleka, lahko pa jo dobi tudi pri njih. Za novorojenčka v času bivanja pri njih ne potrebuje nobenih pripomočkov ali plenic za enkratno uporabo.

Porodni blok

V porodnem bloku so tri porodne sobe in štiri porodne postelje. Posebnost porodnišnice je porod v vodi, za katerega je potrebno doplačati 170 evrov. Mamice si lahko same izdelajo porodni načrt in imajo možnost alternativnega poroda ali rojevanja v različnih položajih (npr.sede).

Oddelek

Ležalna doba porodnice  na oddelku je pri normalnem porodu tri do štiri dni, po carskem rezu pet do šest dni. Mamice imajo možnost 24-urnega sobivanja z otrokom, vendar lahko v času od 23. ure zvečer do 5. ure zjutraj dajo otročka na otroški oddelek, kjer bodo zanj skrbele medicinske sestre, same pa se bodo lahko v tem času spočile. V nadstandardnih sobah se je mogoče dogovori tudi za bivanje partnerja, vendar je potrebno plačati hotelski del oskrbe.

Lajšanje obporodnih bolečin

Za lajšanje bolečin pri porodu imajo na voljo večina uveljavljenih možnosti Največ izkušenj imajo z epiduralno analgezijo, s pomočjo katere rodi 37 – 40 % porodnic. Doplačilo znaša 180 evrov. Porodnice imajo na voljo tudi lajšanje porodne bolečine z uporabo kratkotrajnega opioidnega analgetika (remifentanil), ki ga s pomočjo PCA črpalke (ang. Patient Controlled Analgesia) dajejo v žilo. Doplačilo znaša 120 evrov. Vse oblike lajšanja porodne bolečine, so nosečnicam na voljo 24 ur dnevno, vse dni v letu.

Prisotnost babice

Babico si porodnica lahko izbere, vendar je to v praksi težko izvedljivo, razen kadar porodnica oz. nosečnica babico pozna osebno – takrat se dogovorita sami. Sicer zagotavljajo prisotnost babice ob porodu ves čas, saj delata v turnusu dve babici hkrati. Povprečno imajo štiri porode dnevno, tako da v navadno rodi v vsakem turnusu pri vsaki babici po ena porodnica.

Spremljevalec poroda

Obisk šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu, je pa zelo priporočljiv. Šola za starše je brezplačna, prisotnost pri porodu pa znaša 17 evrov. Spremljevalec  pri porodu lahko poleg običajnih napitkov dobi enega od toplih obrokov (zajtrk, kosilo, večerja), če je prisoten v času razdeljevanja obrokov.

Obiski

Čas obiskov na oddelku je od 14  do 15.30h. Obiski so v bolniških sobah, saj ne želijo prevelikega prevažanja novorojenčkov v sobo za obiske oz. v otroško igralnico. Na voljo imajo tudi posebno sobo z igračami, kjer se lahko starejši bratci ali sestrice poigrajo, če jim je ob obisku dolgčas. Tu je tudi izjemoma možen obisk izven običajnega časa za obiske. Otrokovemu očetu je obisk izven termina omogočen le, če ne more priti v dogovorjenem času in če se s tem strinjajo ostale mamice v sobi. Obiski v nadstandardnih sobah niso časovno omejeni, ne morejo pa biti obiskovalci prisotni med vizito, med različnimi posegi in intervencijami in seveda v času po 20. uri, ko je vhod v bolnišnico zaprt in sprejemajo samo nujne sprejeme.

 

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Porodnišnica Šempeter pri Novi Gorici

13 junija, 2012 0