Saturday, July 20, 2024

Sprejelo vas bo prijazno osebje, ki bo poskrbelo, da se boste v času bivanja počutili kar najbolje. 


Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu naj ima nosečnica s seboj potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja, materinsko knjižico, napotnico za porod in osnovne pripomočke za osebno higieno. V porodnišnici bo poskrbljeno za higienske vložke, hlačke za enkratno uporabo, spalne srajce, copate, bolniške halje, brisače, plenice ter oblačila za novorojence. Sestre poskrbijo, da imajo mamice vedno na voljo kar potrebujejo.

Priporočljivo je, da s seboj prinesete nogavičke za dojenčke.
 

Porodni blok

V porodnem bloku sta dve enopolsteljni in ena dvoposteljna soba. Vse sobe so opremljene z novimi porodnimi posteljami. Sobe so svetle, opremljene s kardiotokografi (aparati za kontrolo plodovih srčnih utripov) in z opremo za različne načine vodenja poroda. V sklopu porodnega bloka sta še dve bolniški sobi za intenziven nadzor nosečnice ali za opazovanje porodnice po carskem rezu.
 

Oddelek

Na oddelku je deset bolniških sob, v sobah sta nameščeni dve bolniški postelji za  poporodno zdravstveno nego. Če oddelek ni prezaseden, je lahko mamica z novorojenčkom sama v bolniški sobi. Po preselitvi v novo porodnišnico leta 1991 so v ptujski bolnišnici skoraj idealni pogoji za matere in novorojence. Omogočeno je 24-urno sobivanje mater in otrok. Ločeni so samo še v primeru terapevtskih posegov.

Ležalna doba porodnice  na oddelku je pri normalnem porodu tri do štiri dni, po carskem rezu pet do šest dni.

Za posebno nego novorojenčkov so na voljo trije inkubatorji, baby-therm, pulzni oksimeter, monitor in tri lučke za fototerapijo. Aparat bilirubinometer omogoča neinvazivno kontrolo bilirubina v krvi novorojenčka. Pred odpustom vsem novorojenčkom naredimo ultrazvok kolkov in kontrolo sluha
 

Šola za starše

 

Termin predavanj v šoli za starše je organiziran v Zdravstvenem domu Ptuj. Možen je obisk privatnih priprav na porod, ki jih organizirajo in vodijo babice iz porodnišnice.
 

Lajšanje obporodnih bolečin

 
Porodne bolečine na željo porodnice lajšajo z farmaloškimi in nefarmaloškimi sredstvi.

Ultive in epiduralne analgezije za enkrat ne nudijo.
 

Spremljevalec poroda

Udeležba očeta šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu, jo pa toplo priporočajo. Prisotnost spremljevalca je plačljiva.

Vaš spremljevalec je lahko kdorkoli, ki vam je blizu.

Obiski

vsak dan od 15.00 do 16.00 ure, med vikendom od 13.00 do 15.00 ure. V porodnišnici so obiski dovoljeni le najožjim družinskim članom.

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Porodnišnica Trbovlje

13 junija, 2012 0