Monday, April 22, 2024


 

Bolnišnica posveča veliko skrb posodabljanju prostorov in opreme, uvajanju sistema kakovosti in predvsem učenju osebja za boljše delo in medsebojne odnose.  Prepričani so, da bolniki postajajo vse bolj stranke in s tem osrednji cilj njihovega delovanja.

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Nosečnica naj ima ob sprejemu s seboj naslednjo dokumentacijo:

    * potrjena kartica zdravstvenega zavarovanja
    * materinska knjižica z izvidi odvzetih preiskav
    * morebitne izvide drugih specialistov, na primer: kardiologa, okulista…

Za bivanje na oddelku, naj nosečnica prinese s seboj le pripomočke za osebno higieno in copate. Za vse ostalo poskrbi porodnišnica.

Porodni blok

V porodnem bloku imajo tri porodne sobe in štiri porodne postelje. Na voljo imajo klasičen porod na porodni postelji, ob tem pa vrsto pripomočkov za lajšanj bolečin. Posebnost je moderna švedska postelja, ki omogoča porod v različnih položajih. Pozornost, pa pritegne tudi porodna soba z veliko blazino in lestvijo ter soba z kadjo in francosko posteljo.

Ležalna doba porodnice na oddelku je tri dni, v primeru carskega reza pa  pet do sedem dni.
Uveden je rooming sistem, kar pomeni, da so zdravi dojenčki ves čas pri materah.

Brezplačno lajšanje obporodnih bolečin

V šempeterski porodnišnici vam lahko obporodne bolečine lajšajo z nemedikamentoznimi metodami, intravensko aplikacijo analgetikov, Ultivo in pa spinalno anestezijo, ki jo uporabijo samo pri načrtovanem carskem rezu. Pri slednjem posegu je mamica ves čas budna in izza pregrinjala pričakuje prihod svojega novorojenca. Ultiva je na razpolago samo v rednem delovnem času in sicer od 7.30 do 15.30 ure. Vsa sredstva za lajšanje bolečin so brezplačna.

Prisotnost babice

Zaradi kadrovskega deficita sodelujejo tudi gostujoče babice iz drugih
porodnišnic. V turnusu je ena babica, pri porodu, pa sodeluje tudi medicinska sestra z
oddelka. Nosečnica sama ne more izbrati želene babice, obstaja pa možnost, da je babica ves čas ob porodnici.

Spremljevalec poroda

Očetova udeležba šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu. Kljub neudeležbi materinske šole je prisotnost pri porodu brezplačna

Obiski

Obiski so v dopoldanskem času od 10.30 do 11.30, v popoldanskem času pa od 15.00 do 16.30 ure. Po predhodnem dogovoru, lahko pride otrokov oče na obisk tudi izven urnika in ostane dlje časa. Oče in že rojeni otroci lahko mamico obiščejo v sobi, kjer je tudi novorojenček. Ostale obiskovalce, pa mamica sprejme v dnevnem prostoru.
 

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Porodnišnica Slovenj Gradec

13 junija, 2012 0