Wednesday, May 29, 2024

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Ob sprejemu v porodnišnico nosečnica potrebuje materinsko knjižico, potrjeno zdravstveno izkaznico, napotnico za porod, dokumentacijo o ostalih obolenjih.


Na oddelku bo potrebovala pripomočke za osebno nego, modrček za dojenje in blazinice, mazilo za nego bradavic, zdravila, ki jih redno jemlje. Spalno srajco, vložke, natikače in plenice za novorojenčka bo dobila v porodnišnici. Ob odpustu iz porodnišnice bo mamica potrebovala tudi oblačila in pleničke za novorojenčka.

Porodni blok

V porodnem bloku sta dve porodni sobi in štiri porodne postelje. Možen je porod v ležečem, pol sedečem in sedečem položaju na porodni postelji. Ležalna doba porodnice  na oddelku je pri normalnem porodu tri dni, pri carskem rezu pa pet dni. Uveden imajo popolni 24 urni rooming in sistem, kar pomeni, da so zdravi novorojenčki ves čas pri materah. Porodnišnica se ponaša z velikim odstotkom dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnice.
 

Brezplačno lajšanje obporodnih bolečin

Porodnice imajo možnost lajšanja porodnih bolečin z Epiduralna in intravenska analgezijo. Obe možnosti sta brezplačni in dostopni vse dni, 24 ur na dan.

Prisotnost babice

V porodnišnici imajo sedem medicinskih sester babic in pet diplomiranih babic. V primeru da se babica strinja, je mogoča izbira babice, prav tako obstaja možnost, da je babica ves čas ob porodnici.

Spremljevalec poroda

Očetova udeležba šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu. Ne glede na udeležbo v materinski šoli, je prisotnost spremljevalca plačljiva in znaša 20 evrov.

Obiski

Obiski so v dopoldanskem času od 11 do 13ure, v popoldanskem pa od 17 do19 ure. Na intenzivnem oddelku so obiski mogoči od 11.00-11.30 in 17.00-17.30 ure. V primeru dogovora, je lahko obisk očeta izven predpisanega termina. Obiskom je na razpolago posebna soba, dovoljen pa je tudi vstop v sobo na oddelku.

Kategorija:   Nosečnost, Porodnišnice
Naslednji prispevek

Nosečnice, nadzorujte svojo težo

13 junija, 2012 0