Thursday, May 30, 2024
13 junija, 2012

Poskrbite za svojo varnost in za varnost svojih malčkov

By 0 912 Views

V Zavarovalnici Triglav so v sodelovanju z AMZS pripravili Dneve varne vožnje za mlade družine s prilagojenim programom, v katerem bodo starši malčkov do 7. leta starosti izvedeli vse od pravilne izbire in rabe otroških sedežev do obvladovanja najrazličnejših voznih razmer, ki lahko pripeljejo do nesreče. Vsem mladim družinam, ki se bodo udeležile Dneva varne vožnje za mlade družine, bodo podarili tudi bon za nakup varnega sedeža v vrednosti 30 EUR.


Dnevov varne vožnje za mlade družine v AMZS Centru varne vožnje Vransko se lahko ob predhodni prijavi na www.vozim.se udeležite ob nedeljah, med 9. in 13. uro, v vsakem vremenu. Najbolje je, da se odločite kar za družinski izlet na Vransko, saj bodo poskrbeli tudi za varstvo vaših malčkov.

In kaj vse boste v štirih urah programa izvedeli? Marsikaj. Za pokušino in pripravo za varno pot do Vranskega vam podajamo nekaj osnovnih informacij, za katere je dobro, da jih upoštevate že pred obiskom Dneva varne vožnje z Zavarovalnico Triglav.

OTROŠKI SEDEŽ JE ZAKONSKO OBVEZEN IN ŽIVLJENJSKO NUJEN
Ena od obveznih zapovedi za varno vožnjo je, da otrok ne sme nikoli sedeti na sprednjem sedežu niti ga ne sme imeti v naročju mama ali kdo drug na sopotnikovem sedežu. Če pride do trka, otroka ne bo uspelo zadržati prav nikomur, kar nazorno kažejo simulacije trkov z uporabo lutk. Kdor je že videl katerega od teh posnetkov, se je lahko o tem prepričal na lastne oči, sicer pa bi lahko o grozljivih posledicah nesreč, ko otroci niso bili privezani ali pa so sedeli v naročju sopotnika na sprednjem sedežu,  največ povedali policisti in reševalci, ki se s takimi prizori prepogosto soočajo.
Izberite pravi otroški sedež! Ključen za varno in udobno družinsko vožnjo je vsekakor nakup ustreznega otroškega sedeža. Vedno je treba preskusiti, ali se izbrani model prilega našemu avtomobilu, čeprav se teoretično vsi modeli sedežev prilegajo vsem tipom avtomobilov. A v praksi to ne drži povsem. Poleg tega lahko s slabo ali celo narobe pritrjenim otroškim sedežem otroku celo škodimo, namesto da bi ga zaščitili.

PRAVILNA RABA KLIMATSKE NAPRAVE
Ali ste kdaj pomislili, kaj se dogaja z vami ob poti na morje ali na sami vročini? Avtomobili so res vedno boljši, vožnja udobnejša in hitrejša, a stresu se je ob vedno hujši zatrpanosti cest težko izogniti. Zastoji ali izrazito hitra vožnja lahko voznikov pulz iz normalnih 75 utripov na minuto vzdignejo na 120 ali celo več. Zato za potovanje izberite dneve in ure, v katerih se ne pričakuje gost promet. Vročina je za otroke in živali, ki ostanejo v parkiranih avtomobilih veliko bolj nevarna kot za odrasle. Temperatura v avtomobilu parkiranem na soncu se lahko povzpne bistveno višje od zunanje temperature. Nekateri plastični in kovinski deli celo dosežejo temperaturo 100 °C! Zato bodite pozorni! Otrok NIKOLI ne puščajte samih v vozilu, čeprav za par minut! Otroci so zelo občutljivi in njihova telesna temperatura lahko naraste tri do pet krat hitreje kot pri odraslih. Zaklepajte vrata parkiranega vozila, da vanj ne bodo mogli vstopiti otroci. Pokrijte kovinske in plastične dele varnostnega pasu, še posebej na otroških sedežih, da se ti ne bodo opekli. Parkirani avtomobil pred vožnjo dobro prezračite in ga po možnosti s klimatsko napravo ohladite, preden vstopite.

PREVOZ HIŠNIH LJUBLJENČKOV
Med potniki so pogosto živalski ljubljenčki. Ti se v naših avtomobilih večinoma prosto sprehajajo po potniški kabini, kar je  zelo narobe in nevarno. Voznika psiček ali maček gotovo zelo zmoti, če mu zleze v naročje ali ga kakorkoli drugače ovira.  Za manjše hišne ljubljenčke obstajajo posebne potovalne kletke, ki jih je mogoče pripeti z varnostnim pasom. Za večje živali, večinoma so to seveda psi, prav tako obstajajo posebni varnostni pasovi, ki živali in s tem tudi ljudi v avtu varujejo med vožnjo.

To je samo izvleček tistega, kar boste izvedeli na Dnevu varne vožnje z Zavarovalnico Triglav. In to je šele teorija. V praksi pa boste lahko varno preizkusili stvari, ki bi bile v realnih situacijah ob nepravilnem reagiranju zelo nevarne.
 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Leta 2008 za rakom umrlo 7,6 milijonov ljudi

13 junija, 2012 0