Friday, December 1, 2023

Hidratacija


O zadostni tekočinski oskrbi telesa ste zagotovo slišali in prebrali marsikaj. Vnos tekočine je zagotovo zelo pomemben eksterni dejavnik. Priporočenih osem kozarčkov vode na dan, v daljšem časovnem obdobju, bo pozitivno vplival na številne aspekte vašega zdravja in videza.

Kalcij

Recentne raziskave o debelosti so pokazale, da nižja vsebnost kalcija vzpodbudi hormonsko reakcijo, ki telo prisili v zadrževanje maščobnih oblog. Ne pozabite na mlečne izdelke z nižjo maščobno vrednostjo, lososa, tofu ali mlečno kašo.

Alkohol

Alkohol dokazano upočasnjuje presnovo in je istočasno nosilec t.i. praznih kalorij. Uživanje alkohola vzpodbuja apetit po mastni hrani. Želite izgubiti kakšen kilogram? Pitje alkoholnih pijač bo zagotovo preprečilo vašo namero.

Pet obrokov na dan

Dejstvo, ki ga poslušamo vse pogosteje. Tudi jabolko je obrok. Vse kar potrebujete je nekaj dobre volje in vnaprejšnjega načrtovanja. Zapomnite si, preskakovanje obrokov med dieto je hujše od prenajedanja.

Stres

Stres povzroča izločanje hormona kortizola, ki naše telo vzpodbudi k skladiščenju maščobnih oblog. Za zmanjševanje vsakodnevnega stresa so na voljo številne metode, vi pa izberite vam najbolj dostopno in primerno.

Dietne pijače

Čeprav imajo nižjo vsebnost sladkorja, na presnovo vplivajo negativno. Pod nobenim pogojem ne bi smeli zaužiti več kot en kozarec omenjene pijače na dan.

Spanec

Raziskave so dokazale, da teorija osmih ur spanca ne velja za vse. Kljub vsemu pa je premalo spanja ena najhujših detajlov, ki jih lahko privoščite svojemu telesu. Pri hujšanju pa sploh! Po drugi strani pa tudi preveč spanja lahko upočasni presnovo.

Sonce

V kolikor večino časa preživite v temnih, zaprtih prostorih, boste posledice čutili na svojem razpoloženju, obenem pa presnovo zelo upočasnili. Ko utegnete, izkoristite sončno vreme in si privoščite petnajstminutno sončno kopel.

Vitamin C

Kalcij pospešuje presnovo, vitamin C pa omogoča, da ga celice lažje absorbirajo v citoplazmo.

Zeleni čaj

Polifenoli v zelenem čaju pospešujejo presnovo, vendar ga morate spiti vsaj tri do štiri skodelice na dan. Zeleni čaj z limono je odlična osvežilna pijača, zato opravičil ni.

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Nova strategija proti otroški paralizi

5 aprila, 2013 0