Monday, July 22, 2024

Tako v svoji knjigi Lepa polt trdi Pierre Jean Cousin, eden od vodilnih strokovnjakov za naravno kozmetiko. Cousin je dvanajst let predaval o akupresuri, masaži, eteričnih oljih in zeliščarstvu na vseh pomembnejših šolah v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in Švici, poleg tega ima ordinacijo v Londonu.


Vsakodnevna naravna nega kože z eteričnimi olji je zelo preprosta. Potrebujete tri stvari: osnovno olje, eterično olje in stekleničko iz rjavega stekla. Najpomembnejše je, da pri nakupu izberete samo kakovostne, čiste, povsem naravne izdelke, kajti cenena eterična olja in olja, v katerih so tudi sintetične sestavine, so primerna zgolj za dišavljenje prostorov, nikakor pa niso ustrezna za nego kože!

Kako izbrati osnovno olje?

Ker so eterična olja zelo "močna", jih je treba razredčiti z rastlinskim oljem za masažo ali tako imenovanim osnovnim oljem. In katero izbrati? Najprimernejša so hladno stisnjena olja, ker vsebujejo več dragocenih vitaminov, poleg tega pa v povezavi z nekaterimi eteričnimi olji delujejo še bolj blagodejno. Izbirate lahko med šentjanževim, jojobinim, oljčnim, mandljevim, ognjičevim, svetlinovim in boraginim osnovnim oljem ter olji iz koščic marelic ali pšeničnih kalčkov. Kupite jih lahko v specializiranih trgovinah z naravnimi izdelki.
Najbolj univerzalni in tudi najcenejši osnovni olji sta oljčno in mandljevo. Za suho kožo so zelo primerna še olja iz pšeničnih kalčkov, koščic marelic in semen šipka. Na mastno kožo najbolj blagodejno vplivata ognjičevo in oljčno olje. Pri zdravljenju zelo mastne, poškodovane ali vnete kože se dobro obnese mešanica ognjičevega in šentjanževega olja, skupaj pa sta ti olji še učinkovitejši.

Eterična olja imajo različne učinke

In katero eterično olje izbrati? Pomembno je vedeti, da imajo eterična olja zelo različne učinke. V knjigi Lepa polt, katere slovenski prevod je nedavno izšel pri založbi Vale-Novak, je seznam najpomembnejših eteričnih olj s podrobnim opisom njihovega delovanja. Nekatera eterična olja kožo navlažijo (olje krvomočnice), zato so zlasti primerna za suho in zrelo kožo. Nekatera učinkovito delujejo proti alergijam (sivkino olje), druga pa celijo ranice (olja cedre, ciprese in mirte), zato blagodejno vplivajo na poškodovano kožo. Če imate mastno kožo, izbirajte med olji ciprese, mandarine in sivke. Za suho kožo so najbolj blagodejna olja grenke pomaranče, bosvelije in krvomočnice. Če imate občutljivo kože, Pierre Jean Cousin svetuje olja kamilice, rožnega lesa in mandarine.
Zanimivo je, da lahko posamezno eterično olje močno učinkuje na določeno vrsto kože, na druge pa sploh ne. Tako pačuli nima nobenega vpliva na občutljivo kožo, po drugi strani pa je primeren za mešano kožo. Eterično olje ciprese ne deluje proti vnetju, učinkuje pa proti bakterijam.

Imena

Ker je uporaba eteričnih olj v kozmetiki pri nas novost, ne preseneča, da jih pogosto prodajajo pod napačnimi ali celo angleškimi imeni, čeprav imajo rastline, iz katerih pridobivajo eterična olja, tudi slovenska imena. Bosvelijo, na primer, pogosto prodajajo pod napačnim imenom kadilo. Najznačilnejši primer pa je čajevec ali po angleško tea tree. Pravilen prevod je čajeva mirta, čajevec pa je povsem druga rastlina, iz katere pridobivajo čaj. Eterično olje čajeve mirte je, mimogrede, najučinkovitejše olje proti bakterijam, glivicam in virusom, zato ga Pierre Jean Cousin priporoča kot alternativno sredstvo proti aknam.

Zdravljenje izpuščajev

V knjigi je poseben del namenjen zdravljenju težav s kožo. Pierre Jean Cousin pravi, da se učinki zdravljenja z eteričnimi olji resda pokažejo počasneje, vendar je takšno zdravljenje brez neželenih stranskih učinkov. V svoji dolgoletni praksi – z naravnimi terapijami se ukvarja že vse od leta 1976 – se je prepričal, da je mogoče z eteričnimi olji zdraviti tudi težave, ki jih konvencionalna medicina ne zna zdraviti brez morebitnih neprijetnih neželenih učinkov. Z eteričnimi olji že leta zelo uspešno zdravi najhujše primere izpuščajev in rozaceo.

Je uporaba eteričnih olj lahko nevarna?

Največja nevarnost grozi, če stekleničko eteričnega olja najde otrok in spije vsebino. Še največ neprijetnosti boste imeli, če vam eterično olje zaide v oči, sicer pa nevarnosti ni. Le če ste noseči, se izogibajte uporabi eteričnih olj brina, cedre, mirte, muškatne kadulje in rožmarina.
Morda se vam bodo imena nekaterih eteričnih olj zdela nenavadna (na primer melalevka ali palmaroza), vendar je pomembno vedeti, da je prav vseh dvajset eteričnih olj, ki jih za rabo v kozmetiki priporoča Pierre Jean Cousin, mogoče dobiti v Sloveniji. Najbolje se je seznaniti z njihovimi značilnostmi in nato eksperimentirati. Že v trgovini lahko s testnimi vzorčki preverite, kaj pravi vaš nos. Za vsak namen, ki ga želite doseči – če želite na primer napeti, navlažiti ali poživiti kožo – je primernih več eteričnih olj. Prepustite se vonjavam!

Kako pripravimo mešanico za nego kože?

· Za nego kože lahko uporabite mešanico, v kateri so največ štiri eterična olja in eno ali več osnovnih olj.

· Celotna količina eteričnega olja ne sme preseči 3,5 odstotka količine pripravka.

· Izbrana eterična olja odmerite in zmešajte v posodici ter jih šele nato dodajte ustrezni količini osnovnega olja.

· Stekleničko temeljito pretresite in mešanica je pripravljena.

· Za začetek bo dovolj, če v žlici osnovnega olja (10 ml) zmešate 10 kapljic eteričnega olja. Ko boste odkrili, kaj vam ustreza, lahko pripravite večjo količino izbrane mešanice.

· V stekleničko, v kateri je 30 ml osnovnega olja (olj), kanite 30 kapljic eteričnega olja (olj).

· Stekleničke morajo biti iz rjavega stekla, ker svetloba zmanjša blagodejne lastnosti eteričnih olj. Primerne stekleničke prodajajo v trgovinah Sanolabor.

Pet razlogov za uporabo naravne kozmetike z eteričnimi olji

· Koža vsrka kar šestdeset odstotkov snovi, ki si jih ženske vsak dan nanesejo na obraz. Z naravno kozmetiko se torej manj izpostavljajo koktajlu kemikalij, ki jih vsebujejo "običajni" kozmetični izdelki.

· Takšna kozmetika je varna in ne povzroča alergij; nekatera eterična olja jih celo odpravijo.

· Pripravke si lahko zmešate sami tako, da najbolj ustrezajo vrsti in starosti vaše kože.

· Naravna kozmetika je cenejša od večine kozmetičnih izdelkov.

Z uporabo eteričnih olj skrbite za planet in kažete ekološko ozaveščenost.

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, Telo in koža