Saturday, June 15, 2024
21 junija, 2022 SPONZORIRANA OBJAVA

Postelja za otroke – kakšno izbrati in na kaj biti pozoren?

By 0 1420 Views

Pri opremljanju otroške sobe je postelja zagotovo eden od najbolj pomembnih pohištvenih elementov. V kombinaciji s pravilno izbrano posteljnino poskrbi za udoben in kvaliteten otroški spanec vse dni v letu. Zato njeni izbiri namenite veliko pozornosti.


Pravilna izbira otroške postelje

Otroške postelje se med seboj zelo razlikujejo in njihova prava izbira ni nič kaj prijetno opravilo za številne starše. V ta namen smo v nadaljevanju izpostavili nekaj pomembnih dejavnikov, na katere morate biti še posebej pozorni:

●     Velikost

Otroške postelje so različnih dimenzij. Kakšno boste izbrali, je odvisno predvsem od razpoložljivega prostora in starosti otroka. Za najmlajše otroke so standardne dimenzije postelj 120×60 cm in 140×70 cm. Kasneje, ko postanejo že najstniki, pa že potrebujejo večjo posteljo, in sicer 200×90 cm.

●     Material

Najboljša izbira je vsekakor otroška postelja iz masivnega lesa. V tem primeru ne le, da gre za naraven material, ampak so takšne postelje znane po svoji kvaliteti. Masiven les ima pozitivne učinke na zdravje, je izjemno trpežen, postopek sestavljanja in razstavljanja takšnih postelj pa je zelo preprost.

●     Dizajn

Videz otroške postelje je vsekakor pomemben dejavnik. Nekateri starši želijo, da se ta ujema s preostalim pohištvom v otroški sobi, medtem, ko drugi temu ne posvečajo veliko pozornosti. Kadar izbirate otroško posteljo za starejše otroke, nikoli ni odveč preveriti tudi njihove želje.

●    Funkcionalnost

Poleg videza nam danes otroške postelje ponujajo številne funkcionalnosti. Nanje je mogoče namestiti varnostne ograjice proti padcem, za maksimalen izkoristek prostora so lahko v obliki pogradov, ali pa so celo v obliki vozil, medtem ko je dodatno ležišče skrito v predalu.

●    Varnost

Nikakor pa ne pozabite tudi na varnost. Vedno preverite, ali ima otroška postelja ustrezen certifikat o skladnosti s standardi SIST EN 716-1 in SIST EN 716-2, saj je le v tem primeru dovolj varna za uporabo.

Ležišče – sestavni del vsake postelje

Sestavni del vsake postelje sta tudi kakovostno ležišče in vzglavnik. Ležišče mora biti ravno in dovolj čvrsto, da se otrok brez težav odrine, obrne in med spanjem zavzame želeni položaj. Preveč trdo ali preveč mehko ležišče ni primerno.

 

Pred izbiro ležišča je vedno potrebno preveriti dimenzije otroške postelje. Če imate na primer dimenzijo postelje 120×60 cm, boste seveda potrebovali ležišče enakih dimenzij.

 

Danes poznamo ležišča, ki so izdelana iz različnih materialov. To so lahko žepkasta, iz lateksa ali pene ter še mnogo drugih polnil. Pri izbiri upoštevajte predvsem to, da je ležišče enostavno za vzdrževanje, prav tako pa je potrebno biti nekoliko bolj previden, kadar ima otrok alergije. V tem primeru si lahko pomagate tudi s posteljnimi nadvložki.

 

Vzglavnik za otroke naj bo premišljena izbira

Vzglavnik za otroke je prav tako pomemben del vsake postelje, zato mu namenite posebno pozornost. Otroški vzglavniki so različnih oblik, višine in stopnje mehkobe, zato njihovo izbiro prilagodite spalnim navadam vašega otroka.

Kadar se otroci spopadajo z različnimi zahtevami, kot so astma, alergije, potenje ali občutljiva koža, to upoštevajte pri izbiri. V tem primeru izbirajte vzglavnike za otroke, ki so temu posebej namenjeni.

Ne pozabite tudi na kakovostno otroško posteljnino

In že smo pri izbiri otroške posteljnine –brez kakovostne posteljnine ni kakovostnega spanca! Zato naj bo pri izbiri postelje otroška posteljnina skrbno izbrana. Pri tem nimamo v mislih le atraktivnih potiskov, ampak še mnogo drugega:

 

●     Izbira primernih dimenzij

Pri izbiri ustrezne otroške posteljnine je ključnega pomena tudi velikost postelje. Temu ustrezno je najprej potrebno izbrati dovolj veliko rjuho in odejo. Na podlagi teh dimenzij pride na vrsto izbira posteljnine za otroke, ki mora na ta način ustrezati dimenzijam odeje in vzglavnika.

 

●     Izbira materiala

Posteljnina za otroke naj bo izdelana iz naravnih materialov. Najboljša izbira je posteljnina iz organskega bombaža ali pa vrhunskega bombažnega satena. Tovrstna posteljnina je mehka na otip, topla in prijetna, hkrati pa prijazna nežni otroški koži. Še posebej je primerna za vse alergike in astmatike, razveselili pa se je bodo tudi vsi starši katerih otroci se ponoči pogosto potijo.

●     Vzdrževanje

Material v veliki meri vpliva tudi na zahtevnost vzdrževanja. Upoštevati morate, da se posteljnina za otroke v celoti pere pri visokih temperaturah, prav tako pa jo boste tudi pogosteje menjali in prali. Zato je ključnega pomena, da je enostavna za vzdrževanje, pri čemer se njen izgled ne spremeni tudi po večkratnem pranju.

 

●     Barve in vzorci

Izgled posteljnine je ključnega pomena za otroke, zato njeno izbiro prilagodite okusu otroka ali glede na preostalo opremo v prostoru. Vsekakor je pomembno, da je otroška posteljnina atraktivnega izgleda in v pestrih ter barvnih odtenkih, ki bodo popestrili vsako otroško sobo.

 

Kakovostna otroška posteljnina – najboljši recept za mirne noči in spočita jutra

 

Po tem, ko ste svojemu malčku ali otroku izbrali njegovo sanjsko posteljo, nikakor ne pozabite tudi na preostale opremo kot so ležišče, odeje, vzglavniki, nadvložki, rjuhe in posteljnina. Ta je prav tako pomembna za udoben spanec in jutra, polna energije, zato pred končno izbiro še enkrat dobro razmislite.

Kategorija:   Urejanje doma
Naslednji prispevek

Kupujete brezžični sesalnik?

21 julija, 2022 0