Saturday, April 13, 2024

Čimprej, najpozneje pa pet dni (120 ur) po nezaščitenem spolnem odnosu vzame ženska dve tableti z gestagenom (Norlevo), lahko pa dvakrat po eno tableto v razmiku 12 ur.
Učinkovite so tudi običajne kontracepcijske tablete v primernih odmerkih (denimo dvakrat po dve tableti Stediril d); pri teh se lahko pojavi slabost in bruhanje in v takem primeru je treba vzeti sredstvo proti slabosti in vnovič dve tableti.
Kako deluje?


Zaradi vpliva hormonov se jajčece preobrazi tako, da se ne more vgnezditi v sluznico maternice. Morebiti oplojeno jajčece se mogoče ne more vgnezditi, če se je vgnezdenje že dogodilo (5.-6. dan po oploditvi), ta metoda nima več vpliva. Ne povzroči prekinitve nosečnosti, zarodek se razvija naprej. Rezultati raziskav niso pokazali škodljivih učinkov PKK na plod, zato danes velja, da se ni treba bati, da bi bil otrok, ko bi se rodil, zaradi tega okvarjen.
 

Kako jo je treba uporabiti?


Čim prej po odnosu, najpozneje pa v 72 urah vzamete 4 tablete Stedirila D: 2 takoj, 2 pa čez 12 ur po prvih dveh.

Tablete in vsa dodatna pojasnila vam bo dal vaš ginekolog.

 

Stranski vplivi

Pojavijo se lahko:

 

  • želodčna slabost;
  • bruhanje;
  • napetost dojk;
  • menstruacija se pojavi lahko do 5 dni prej ali pozneje kot po navadi;
  • krvavitev kmalu po zaužitih tabletah, še pred pričakovano menstruacijo.


Če ženska bruha v prvih 4 urah po zaužitih tabletah, ju mora vzeti ponovno. Bruhanje je mogoče zaustaviti ob pomoči zdravil (npr. tablete proti potovalni slabosti), čez 30 minut pa je treba vnovič vzeti dve tableti Stedirila D.

 

Kdaj se uporablja?

  • PKK naj bo le izhod v sili.
  • Če ‘odpove’ sicer uveljavljena kontracepcijska metoda, (poškodovan kondom, premaknjena diafragma).
  • Če gre za nepredviden, nezaščiten odnos.
  • Če gre za posilstvo.


Če se prihodnja menstruacija ne pojavi v pričakovanem času, je potrebno napraviti nosečnostni test in se posvetovati z ginekologom.

DRUGIČ: Konec jajcevoda (tuba ovarii) obdaja venec tankih prstastih podaljškov, podoben vencu lovk pri morski veternici. Ti prekrijejo jačnik in ob pomoči toka oz. podtlaka, ki ga ustvarjajo, jajčece posrkajo v jajcevod. Tam se pomika naprej zaradi premikanja drobnih migetalk, ki so v svetlini. V zunanji tretjini jajcevoda počiva jajčece 24 ur in je pripravljeno na srečanje s semenčico.

TRETJIČ: Na vrhu nožnice je vhod v maternico (maternični vrat, cervix). Tu se v času ovulacije obilno izloča prozorna, raztegljiva sluz, ki semenčicam olajša pot v notranjost. To fazo po običajno spremlja tudi večja želja po spolnem zbližanju. Semenčice, ki se izlijejo v nožnico ob spolnem odnosu, ostanejo žive in sposobne za oploditev 48 do 72 ur. Živahno se gibljejo in potujejo skozi vrata maternice navzgor do vrha in od tam naprej v jajcevod. V njem lahko semenčica naleti na jajčeca in prodre vanj. Zgodila se je oploditev (koncepcija, fertilizacija).

Naslednja dva do tri dni se oplojeno jajčece, z delitvjo celic, povečuje in pomika po jajcevodu proti maternici. Tako oplojene velice imenujemo zarodek (embrio). Sluznica maternice, ki se je med tem pod vplivom ženskega hormona progesterona preobrazila v zarodku naklonjeno okolje, ga sprejme. Embrio se zasidra (implantacija) ter raste in se razvija naprej.

Tam, kjer se je jajčece zagozdilo v sluznico, se razvije posteljica (placenta). Placenta izloča nosečnostni hormon, zaščitnik nosečnosti. Nosečnostni test temelji prav na določanju tega hormona v krvi ali urinu.

Vse te prefinjene in zapletene mehanizme je narava vgradila v človeško telo in s tem omogočila biološko nadaljevanje človeštva.

Kategorija:   Kontracepcija
Naslednji prispevek

Dojenje kot kontracepcijsko sredstvo?

13 junija, 2012 0