Tuesday, May 28, 2024

Znoj je normalni izloček znojnih žlez – znojnic, ki je v normalnih pogojih brez barve in vonja. V poletnih ali vročih dneh in med povečano fizično aktivnostjo pa prihaja do povečanega znojenja in razmnoževanja določenih bakterij, ki dajejo znoju pritaknejo neprijeten vonj. Prav zaradi tega dejstva so dezodoranti, ki z zapiranjem znojnic preprečujejo znojenje zelo nevarni. Tako se nevarne snovi ne izločijo in se nabirajo v organizmu. S potenjem se skozi kožo iz organizma izloči okoli 30% vseh strupov.


V toplih in vročih dneh se je potrebno držati določenih priporočil.

Uporabljajte dezodorante in šampone, ki vsebujejo antibakterijska esencialna olja, kot je npr. sivka. Izogibajte se dezodorantom, ki vsebujejo aluminij. Aluminij preprečuje potenje in zapira odprtinice znojnih žlez. Sumi se, da ti dezodoranti lahko povzročijo rak na dojki ali Alzheimerjevo bolezen, še posebej v primerih ko se nanaša na depilirano kožo, kar je pogosta navada številnih žensk.

Pozabiti ne smemo sredstev, ki vsebujejo paraben, konzervans, ki ima podoben efekt kot hormoni estrogeni, ki so odgovorni za nastanek malignih obolenj. Pri kar 90% žensk z diagnosticiranim rakom na dojki, so preiskave pokazale na previsoko prisotnost parabena v krvi.

Raztopina kuhinjske soli oz. fiziološka raztopina se je pokazala za zelo učinkovito telesno osvežilno sredstvo. Raztopina ima antibakterijsko delovanje, kožo pa z njo navlažite večkrat na dan.

Popiti je potrebno čim več tekočine, ki razredči znoj. Znano je, da ima višja koncentracija znoja intenzivnejši vonj.

Vonj znoja je odvisen od hrane, ki jo uživamo. Zaužiti je potrebno veliko zelenjave, ki vsebuje klorofil. Takšna prehrana preprečuje nabiranje strupov, ki jih sproščajo bakterije, očistila bo našo kri in uravnala presnovo.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Arašidi v nosečnosti povzročajo alergije

13 junija, 2012 0