Monday, June 17, 2024

Želja po hrani

V drugem tromesečju nosečnosti jutranje slabosti počasi oslabijo in na vrata organizma potrka nenasitna lakota.


Kaj jo povzroča?

Odgovor je preprost in logičen. Nosečnost in rast razvijajočega ploda zahtevata več hranil, kar se zrcali z občutkom nenasitne lakote.

Kaj je dobro vedeti?

Za zadovoljevanje simptomov lakote poslušajte plod in svoje telo. V kolikor v prvem tromesečju nosečnosti niste pridobili veliko telesne teže, ali ste jo zaradi jutranje slabosti celo izgubili, se lahko v drugem tromesečju nosečnosti razvije mehanizem povečane potrebe po nadomeščanju izgubljene ali zaostale telesne teže, kar seveda pomeni povečanje apetita. Jesti je seveda potrebno, vendar je smiselno jesti za dva? Ne! Plod je od vas veliko manjši, manj fizično aktiven, obenem pa še nima razvitih določenih mehanizmov, ki potrebujejo dodaten vit energije(npr. hlajenje organizma). Spremljajte telesno težo, jedilnik prilagodite pridobivanju telesne teže. Hladilnik oskrbite z zdravo prehrano, izogibajte se surovim mesnim izdelkom, izdelkom mesno predelovalne industrije, sirom, morskim sadežem in morskim ribam iz vrha prehranjevalne verige (omenjena morska živila vsebujejo težke kovine). Torej naj bo hladilnik napolnjen z veliko sadja in zelenjave, ki so bogat vir vitaminov, antioksidantov in mineralov potrebnih za zdravo rast in razvoj ploda, obenem pa so prepotrebni za trdno zdravje nosečnice.

Ne morem se upreti

Obroke razdelite na več manjših obrokov. Prigrizki in pijače med obroki naj bodo zdravi (borovnice, jagode, maline…).  Prenajedanje bo še dodatno okrepilo občutek napihnjenosti, zgage in ostalih gastrointestinalnih aktivnosti, ki so že tako ali tako zveste spremljevalke nosečnosti.

V nosečnosti domišljija pri sestavljanju jedilnikov ne pozna meja. Kljub temu pa se poskusite skušnjavi upreti, najlažje storite tako, da ‘grešnih’ proizvodov sploh ne kupite.

Če se odpravljate na pot, sladke prigrizke zamenjajte z rozinami in drugim suhim sadjem, ali pa si energijo povrnite z oreščki. Izogibajte se orehu, ki še dodatno spodbuja zgago.

Seveda pa vam ni potrebno gladovno stavkati. Kakšen dan namenite uživanju vaših najpriljubljenejših živil. Prav nobenih negativnih stranskih učinkov ne boste deležne, v kolikor se boste pregrešile enkrat na recimo štirinajst dni.

 

Naslednji prispevek

Utrujenost v nosečnosti

23 junija, 2014 0