Monday, April 22, 2024


 

Žrelnica (adenoida, zgornja polovica neba na zadnji žrelni steni) je pri otrocih velikokrat povečana zaradi aktivne tvorbe protiteles za gradnjo lastne telesne obrambe. Razen tega njena velikost ne pove nič o bolezenskih spremembah. Lahko je tako velika, da otrok zaradi oviranega pretoka zraka skozi nos diha smo skozi usta, govori nazalno (noslja) ali močno smrči med spanjem.
Če žrelnica zapira prezračevalni kanal med srednjim ušesom in nosno votlino ( Evstahijevo cev), se pojavi kronično vnetje in zbiranje tekočine v srednjem ušesu. Otrok ima bolečine v ušesih in slabo sliši.
Tudi nebnici (tonsille, na korenu jezika desno in levo pod mehkim nebom) imata obrambno funkcijo in sta zaradi tega pri otrocih velikokrat povečani.
Povečani nebnici sta barve sluznice, bodisi gladki ali močno razbrazdani. V njunih jamicah so lahko vidne belkasto-rumene obloge: ni gnoj, temveč » izcedek » mandljev. V posameznih primerih sta nebnici lahko tako veliki, da se na sredini dotikata, posledica je »kepast« glas in ovirano dihanje skozi nos.

 

Moramo poiskati zdravniško pomoč?

Če ima otrok bolečine v ušesih in slabo sliši, ponoči smrči in izgublja tek, mora k zdravniku, da se mandlji strokovno pregledajo.

Kako v tem primeru pomaga zdravnik?

• V primeru povečane žrelnice se zdravnik sprva ne bo odločil za operativno zdravljenje. Če prihaja zaradi povečane žrelnice do težkega dihanja ali kroničnega vnetja srednjega ušesa, mora žrelnico vsekakor odstraniti. Pri sicer zdravih otrocih se danes to operira ambulantno. Pred tem se mora zdravnik prepričati, da poteka strjevanje krvi pri otroku normalno. Zaradi tega je potreben krvni vzorec za laboratorijske preiskave. Razen tega otrok takrat ne sme biti akutno bolan – niti malo prehlajen.
• Povečana žrelnica mora biti operirana samo, če premočno ovira dihanje.
• Če ima otrok več kot trikrat letno gnojno vnetje mandljev z vročino, morajo biti mandlji operativno odstranjeni in otrok mora zaradi tega za nekaj dni v bolnišnico.

Kako simptome bolezni blažimo sami?

• Otroka pustite kolikor mogoče na svežem zraku. Njegov obrambni mehanizem krepite z izmeničnim tuširanjem.
• Za lažje dihanje pripravite parno kopel.
• Homeopatska zdravila določite individualno po simptomu in tipu otroka. Za nasvet vprašajte homeopatsko izobraženega zdravnika.

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Migrena zmanjšuje nevarnost nastanka raka na dojkah

13 junija, 2012 0