Wednesday, February 28, 2024

V hladnejših dneh, ki nam prihajajo naproti se pogosto vprašamo, kako primerno obleči dojenčka ki ga imamo v nosilki, vozičku ali pa se z njim odpravljamo na pot v avtu.
Da razčistimo dileme bomo spodaj pogledali najboljše rešitve kako v takih primerih obleči otroka.


Nosilka
Tudi pozimi velja princip, da sebe in otroka oblečemo v en sloj oblek manj ko ga nosimo v nosilki. Torej konkretno sebe oblečemo v spodnjo majico (če jo nosite) in čez majico z dolgimi rokavi. Otroka oblecite v bodi, žabice, nogavičke, hlače, kapo in majico ali jopico. Nato ga pripnite k sebi v nosilko. Oblecite še jopico in bundo, ki jo lahko zapnete tudi čez otroka. V kolikor bunde ne morate zapeti čez, vam svetujem da okoli nosilke ovijete še odejo, da ne bo otroka zeblo z zunanje strani.

Voziček
Po navadi zraven vozička dobimo ali dokupimo zimsko vrečo. Le to lahko namestimo tako v košaro kot tudi v športni del vozička. Pri majhnih dojenčkih, ki se še ne premikajo veliko, ga lahko z zimsko vrečo porijemo čisto do glave in ima tako skrite roke, da ga na zebe. Spodaj mu ne smemo obleči predebelih zimskih hlač saj mu hitro postane vroče v vreči. Zgoraj mu oblečemo bundico ter kapo in šal. Če ima roke zunaj je dobro, da nanje nadenemo rokavice.

V avtu
Dojenčki do približno enega leta se v avtu prevažajo v lupinici. Dobra stran te je, da otroka lahko pripravimo doma in ga odnesemo v avto. V lupinici otok ne sme imeti bunde puhovke, saj ga tako težko pripnemo in je v primeru trka ogrožena njegova varnost. Zato ga doma oblečemo do jopice in ga pripnemo v lupinico. Tik pred odhodom mu nadenemo kapo in ga ovijemo v toplo odejo. Tako ga transportiramo do avta, kjer ga odkrijemo šele, ko se avto zadosti ogreje.
Tudi pri večjih otrocih, ki že uporabljajo stol, ki je fiksno pritrjen v avtu ni priporočljivo, da imajo na sebi debelo zimsko bundo, saj jih utesnjuje. Tako je najbolje da otroka doma vseeno oblečemo in se sleče šele v avtu.
V kolikor se odpravljamo na daljšo pot je pomembno, da otroka manj oblečemo, da mu v avtosedežu ne bo vroče in bo lažje prenašal pot.

Kategorija:   dojenček, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Kako lahko pomagamo dojenčku pri izraščanju zob?

25 novembra, 2018 0