Wednesday, February 28, 2024

Za sedaj na nacionalni ravni še niso oblikovana priporočila, koga naj bi se cepilo ter kdo naj krije stroške cepljenja. Stroka pa se je že opredelila v prid cepljenju, poleg tega se je v javnosti pojavila tudi pobuda, naj se uvede obvezno cepljenje in testiranje za HPV.


HPV testiranje daje boljše rezultate kot citološke preiskave

Najdražji in najslabši je tisti presejalni program, v katerem se opravi veliko preiskav in slabe preiskave, je na okrogli mizi o raku materničnega vratu in preventivnem cepljenju v Sloveniji, ki jo je minuli teden pripravilo Združenje za ginekološko onkologijo, kolposkopijo in cervikalno patologijo, ocenila Eda Bokal-Vrtačnik z Ginekološke klinike. Stroka se je na okrogli mizi zavzela za uvedbo HPV testiranja, ki da daje boljše rezultate kot pa citološke preiskave, podprli pa so tudi idejo o preventivnem cepljenju.

Ravno v teh dneh se je sicer pojavila tudi iniciativa Pozicija – Ženska, ki je pripravila pobudo za obvezno cepljenje in testiranje za HPV. Javnost pozivajo, naj ministru za zdravje Andreju Bručanu, direktorju Agencije za zdravila in medicinske pripomočke Stanislavu Primožiču ter generalnemu direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Borutu Miklavčiču pošljejo pisma.

Za čimprejšnjo uvedbo obveznega testiranja za HPV

Namen teh pisem naj bi bil pozvati Bručana, Primožiča in Miklavčiča, naj se čim prej uvede obvezno testiranje za HPV kot rutinska preiskava ob primerih patoloških brisov in da se nemudoma uvede obvezno cepljenje proti HPV za vse deklice, mlade ženske in vse ženske, ki imajo patološke brise materničnega vratu in tiste, pri katerih je HPV že ugotovljen, sredstva za to pa se nameni iz prispevkov obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

V iniciativi Pozicija – Ženska opozarjajo, da je skoraj 10 odstotkov različnih rakavih obolenj povezanih s humanimi papiloma virusi – HPV, in sicer rak materničnega vratu, nožnice, rak zunanjega spolovila pri ženskah in moških, rak analnega kanala, rak kože, rak ustne sluznice, rak žrela, grla, požiralnika, celo rak pljuč. Kot ugotavljajo, je torej HPV pomemben dejavnik kancerogenosti pri ljudeh, in to ne le pri ženskah.

HPV se prenaša tudi nespolno

Kot navajajo, virus – čeprav gre res kar v 80 odstotkih primerov za okužbe prehodne narave – v 20 odstotkih primerov vztraja v epitelijskih celicah in po določenem obdobju pride do razvoja invazivnega karcinoma. HPV se prenaša tudi nespolno, na primer na novorojenčka pri porodu, gre pa za okužbo, ki je najpogostejša spolna okužba tako v razvitem kot v nerazvitem svetu. Tveganje za prenos v enem samem spolnem odnosu je veliko večje kot tveganje pri okužbi z virusom HIV, pri čemer niti kondom ni zanesljiva zaščita, opozarjajo.

Da celo kondom ni varna oblika zaščite pred okužbo s HPV, so poudarili tudi na okrogli mizi Združenje za ginekološko onkologijo, kolposkopijo in cervikalno patologijo. Izpostavili so tudi, da je testiranje za HPV pravzaprav cenejše kot citološki testi ter da so slednji lahko v številnih mejnih primerih lažno pozitivni, zaradi česar se testi ponavljajo, s tem pa kopičijo tudi stroški testiranja.

Trenutno je možno le samoplačniško testiranje za HPV

Testiranje za HPV je za sedaj možno le samoplačniško, prav tako pa naj bi bilo za sedaj le samoplačniško na voljo tudi cepljenje z novim štirivalentnim rekombinantnim cepivom proti humanim papiloma virusom, ki naj bi najverjetneje še letos prišlo v Slovenijo. V iniciativi izključno samoplačniško dostopnost ocenjujejo kot nesprejemljivo.

Cena cepiva naj bi znašala 350 evrov

Kot navajajo, bo morala ženska, ki bi se želela cepiti, prejeti tri doze cepiva, katerega cena naj bi znašala 350 evrov, česar si mnoge ženske in veliko staršev deklic ne bodo mogli privoščiti. Ob tem je treba opozoriti, da cena cepiva uradno še ni znana, saj ga še ni na trgu, ker še ni prestalo procedure, da bo lahko dejansko v prometu tudi v Sloveniji.

V iniciativi pa še opozarjajo, da "čeprav cena morda sprva zgleda zajeten finančen zalogaj za zdravstvene zavarovalnice, bodo te lahko znatno privarčevale, saj je znano, da je preventiva cenejša od kurative". Opozarjajo še, da je reproduktivno zdravje slovenskih žensk pomembno tudi za slovensko nataliteto.

Vir: Siol

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vrtci: Predlogi SMS-a bodo upoštevani

13 junija, 2012 0