Wednesday, February 28, 2024
17 avgusta, 2022

Poznate otroka, ki je avtist? Preberite, kakšen pristop je najboljši

By 0 1249 Views

Če ste zmedeni in ne veste, kako pristopiti, nujno preberite tole.


Kako ravnati z otrokom avtistom v domačem okolju

Gre za nalogo, ki ni prav nič enostavna. Ker ni nujno, da bo vsaka tehnika delovala na vse otroke, je potrebno ugotoviti, katera metoda bo delovala v določenem primeru. Pomembno je, da družina otroka dobro pozna, saj se bo tako s tem lažje spopadla.

Podrobno se pozanimajte o tej motnji. Lahko se posvetujete tudi s strokovnjaki, če se vam članki in ostalo gradivo, dosegljivo na internetu, ne zdijo dovolj poučni.

Ne pravite mu zmeraj, česa ne sme delati. Raje ga spodbujajte in motivirajte pri stvareh, za katere kaže zanimanje.

Izboljšajte komunikacijo z njim. Pomembno je, da poznate, kako otrok avtist reagira na določene stvari in se temu prilagodite.

Nikoli ga ne primerjajte z ostalimi otroci. Zavedati se morate, da zna biti njegov razvoj počasnejši kot pri ostalih in da drugače sprejema vse spremembe, ki se dogajajo okoli njega.

Kako ravnati z otrokom avtistom v šolskem okolju

Učitelji se morajo naučiti, kako ravnati z otrokom, ki je avtist v učilnici. Priporočljivo je, da se jih o stanju obvesti predčasno, da zaradi nevednosti situacije otroka ne bi postavila v položaj, ki bi lahko zanj prinesel resne posledice.

Poskrbite, da bo v kontaktu z ostalimi sošolci. To je najlažje doseči s skupinskimi deli in igrami, saj se otroci tako najhitreje spoznajo in povežejo.

Šolsko okolje mora biti organizirano in urejeno. Vse večje spremembe okolja lahko bistveno vplivajo na razpoloženje otroka, ki je avtist.

Veliko potrpežljivosti. Zavedati se morate, da avtist stvari dojema počasneje in se je temu potrebno prilagoditi.

Kategorija:   otrok, Zdravje