Thursday, February 22, 2024
13 junija, 2012

Prakticiranje oralnega seksa povzroča raka na grlu

By 0 857 Views

Okužba z virusom HPV poveča tveganje za raka na grlu veliko bolj, kot denimo pretirana uporaba alkohola in tobaka, so odkrili strokovnjaki na ameriški univerzi John Hopkins. Tveganje za raka na grlu naj bi bilo tako kar devetkrat večje pri ljudeh, ki so imeli oralne spolne odnose z več kot šestimi različnimi partnerji.


Raziskovalci so prišli do zanimivih zaključkov

Med raziskavo, pri kateri je sodelovalo 300 oseb, so vzeli vzorce krvi in sline moškim in ženskam, ki so jim pred kratkim odkrili raka na grlu in jih povprašali o njihovih seksualnih navadah, družinski zgodovini bolezni in drugih dejavnikih tveganja.

Večina obolelih je bila okužena z virusom HPV

Virus HPV, ki se pogosteje pojavlja pri bolj promiskuitetnih ljudeh, so odkrili pri 72-odstotkih obolelih za rakom, vključenih v raziskavo. Kljub alarmantnemu odkritju pa strokovnjaki menijo, da je za popolno potrditev izsledkov potrebna veliko obsežnejša raziskava.

Je lahko usoden že poljub?

Z virusom HPV, ki je tudi glavni razlog za nastanek raka materničnega vratu pri ženskah, se enkrat v življenju okuži kar 80-odstotkov vseh spolno aktivnih žensk. Virus se v ustno votlino najpogosteje prenaša z oralnim seksom, strokovnjaki pa ne morejo izključiti niti možnosti, da lahko do okužbe pride tudi z navadnim poljubljanjem.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

AIDS vsak dan pobije 6000 ljudi

13 junija, 2012 0