Monday, April 22, 2024

Klinična raziskava načrtovana za naslednje leto bo prva v kateri bodo prašičje celice namenjene zdravljenje ljudi.


Firma Living Cell Technologies LTD je v torek sporočila, da postopek vključuje transplantacijo podpornih celic iz prašičjih možganov, ki bodo pomagale pri obnovi poškodovanega tkiva obolelih za Parkinsonovo boleznijo.

Parkinsonova bolezen je degenerativna bolezen živčnega sistema, ki po vsem svetu prizadene okoli 4 – 6 milijonov ljudi.

Nižja vsebnost dopamina v možganih privede do simptomov vezanih na motoriko kot so tremor, mišično togost ali počasno premikanje udov, kasneje pa tudi do kognitivnih težav.

»V samo dveh tednih po implantaciji celic, se je  pri opicah pokazal velik napredek pri lajšanju simptomov tremorja. Med testiranjem spomina in pozornosti, pa se je izboljšanje stanja ohranilo naslednjih šest mesecev,« je dejal Grant, predstavnik podjetja.

Rezultati namigujejo, da bi lahko celični implantati zaščitili možgansko tkivo, ki bi drugače odmrlo, potencialno pa preložili ali celo preprečili fatalne učinke bolezni.

Današnja zdravila za Parkinsonovo bolezen blažijo simptome, s časom pa svojo učinkovitost izgubljajo in ne vplivajo na izgubo možganskih celic, ki jih ohranja dopamin.

»Podporne celice so kot pogon za obnovo celic in prizadetim nevronom omogočajo obnovo in ponovno naselitev na področje poškodovanih možganov,« pravi Grant.

Prašičje celice so izvzete iz posebno čiste pasme prašičev, ki so od leta 1850 živele v izolaciji na enem izmed otokov, ki je od Nove Zelandije oddaljen približno 500 km.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Tetovirani ljudje pijejo več

13 junija, 2012 0