Thursday, April 25, 2024

Ženske, ki se prvič srečujete z nosečnostjo pa z bojaznijo čakate prve, saj ne veste ali boste ločile prave od lažnih porodnih popadkov. Da se nekaj dogaja, telo sporočalo že nekaj dni ali tednov pred samim porodom, natančnega odgovora pa kljub zbadanju ni mogoče podati. Telesni znaki samo kažejo, da se vaše telo pripravlja na skorajšnji porod.  


Nekateri telesni znaki, ki kažejo na bližajoči porod:

 • Nenaden dvig energije
 • Spuščanje ploda (telesni znaki: lažje boste zadihali in pogosteje urinirali)
 • Razdražen želodec
 • Driska
 • Rjav ali krvav vaginalni izcedek, kot posledica odpiranja materničnega vratu ali vaginalnega pregleda
 • Luščenje čepa materničnega vratu
 • Izguba telesne teže
 • Rahlo zvišanje krvnega tlaka
 • Zbadanje v spodnjem delu trebuha kot posledice pogostejših kontrakcij maternice (Braxton Hicks kontrakcije)

Telesni znaki niso zagotovilo za bližajoči porod, pri nekaterih nosečnicah so prisotni, pri drugih ne, kar je povsem normalno in ne zaskrbljujoče. Vaše telo se enostavno na porod pripravlja na drugačen način. Predporodni znaki pa se lahko razlikujejo od nosečnosti do nosečnosti, kar ste čutile pri prvi nosečnosti, ni nujno, da boste čutile pri drugi in obratno.

Razpok plodovih ovojev

Porod se ponavadi prične z razpokom plodovih ovojev oz. z odtekanjem vode. Ob tem ni potrebne nobene panike, do rojstva je še veliko časa. Samo pri okoli 12% nosečnic, se takoj po razpoku plodovih ovojev zgodi, da se plod že spusti v porodni kanal, pri ostalih je potrebno precej več časa. V kolikor plodovna voda prične odtekati veliko pred predvidenim datumom poroda morate takoj poiskati zdravniško pomoč. Zdravniško pomoč poiščite tudi v naslednjih primerih:

 • Plodovna voda ni bistra temveč zelenkaste ali rjavkaste barve
 • Ob visoki telesni temperaturi
 • Pulziranje v vagini, ki je lahko posledica zdrsa popkovine v vagino

Ob razpoku plodovih ovojev se izogibajte vsakršni penetraciji: umivanju, spolnosti ali drugi penetraciji.

Prezgodaj v porodnišnico

Pogosto se zgodi, vsaj pri ženskah, ki so noseče prvič, ni pa nujno, da so po strokovnem pregledu v porodnišnici, napotene nazaj v domače okolje. Naj vas ne skrbi in ne paničarite. CTG in ultrazvočni pregled dokaj natančno določita počutje otroka v maternici. Lahko se zgodi, da boste noseči še teden dni, lahko pa se zgodi, da vam voda odteče prav na poti domov.

V kolikor pa ob ginekološkem pregledu ugotovijo, da se je pričela diletacija materničnega vratu, pa boste zagotovo ostali v porodnišnici. Ob vsakem ginekološkem pregledu v zadnjem mesecu ali pa vsak štirinajstih dneh pred predvidenim datumom poroda poskrbite, da boste vedno opremljeni s pripravljenimi osebnimi stvarmi, ki jih potrebujete v porodnišnici.

Dober konec, vse dobro

Prav vsaka mati ali bodoča mati porod doživlja drugače. Vaša izkušnja je lahko povsem drugačna od izkušnje vaše prijateljice ali mame. Zaupajte vase in v svoje telo. Mogoče boste dobile občutek, da se vaše telo na rojstvo pripravlja celo večnost, vendar boste po rojstvu otroka na morebitne grenke in boleče izkušnje hitro pozabile.

Lažni popadki

Pravi popadki

Popadki niso redni

Popadki so redni

Popadki so šibki

Popadki postajajo močnejši

Popadke čutite zgolj na sprednji strani

Popadki generalizirajo celoten abdomen

Popadki so kratki

Popadki trajajo dlje časa

Hoja ne vpliva na popadke

Hoja vzpodbuja in krepi popadke

Maternični vrat ostaja zaprt

Maternični vrat se prične razpirati

 

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Fetalni EKG

16 oktobra, 2013 0