Monday, June 17, 2024

»Delitev na zdrava in nezdrava živila je napačna! Številne trditve, kot npr. ta, da neko sadje ščiti pred rakom, so znanstveno povsem neutemeljene,« trdi nemški nutricionist Uwe Knop.


Ljudje bi morali pri izbiri živil bolj poslušati lastno telo, kot pa nasvete nekaterih strokovnjakov. Vsak človek je individualno bitje, zato je neka splošna razdelitev živil povsem nekoristna.

»Raziskave, ki jih vodi sfera nutricionistov, dajejo zelo kontradiktorne rezultate. Zelo malo število nasvetov, ki se predstavljajo kot znanstvena dejstva, je pravzaprav dokazanih,« opozarja Knop.

Kot primer navaja raziskavo, ki pravi, da imajo uživalci rdečega mesa višje tveganje obolevanja za rakom na debelem črevesu, spet druga raziskava pa dokazuje, da vegetarijanci za to obliko karcinoma zbolevajo pogosteje. Podobno transformacijo doživlja kava, za katero se je trdilo, da telo dehidrira, sedaj pa pomaga pri preventivi onkoloških obolenj in putike.

»Celo to, da sadje in zelenjava ščitita pred rakom, ter da je črn kruh bolj zdrav od belega ni dokazano. Olivno olje se je leta smatralo za zdravo olje, zadnje raziskave pa kažejo, da ima škodljiv vpliv na žleze,« opomni Knop.

Knop trdi, da človeško telo samo sporoča, kaj potrebuje. Išče uravnoteženo prehrano tako, da najprej izrazi željo za določenim živilom, kasneje pa pošlje znake ugodja in zadovoljstva.

»Moramo zgolj poslušati, kaj nam sporoča naše telo, jemo ko smo lačni, jejmo počasi, ter uživajmo v vsakem grižljaju,« zaključuje Knop. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Slaba plat pornografije

22 septembra, 2014 0