Thursday, June 20, 2024

Nekaterim staršem izobrazba varuške ni pomembna, vendar menim, da sta strokovna izobrazba in dolgoletne izkušnje pomembna dejavnika pri izbiri primerne kandidatke. Diplomirane vzgojiteljice so najbolj usposobljene osebe za delo in vzgojo zdravih otrok, diplomirani defektologi pa za vzgojo otrok s posebnimi potrebami. V kolikor svojemu otroku ne morete zagotoviti vzgojitelja, poskušajte izbrati osebo, ki je imela tekom svojega izobraževanja stike z otroci (učitelji, profesorji, trenerji), ter seveda čim več izkušenj z delom z otroki. Tistim, ki izobrazba varuške ni tako pomembna priporočam osebo, ki je vzgajala svoje otroke, nezaposleno mamo, ali babico. Zahtevajte njihova priporočila, ter jih obvezno preverite. Pogovorite se z njenimi bivšimi strankami o izkušnjah, prednostih in pomanjkljivosti morebitne varuške. Pomembno je, da vam varuška pokaže originalno potrdilo MNZ o nekaznovanju in potrdilo splošnega zdravnika o psiho-fizični sposobnosti za delo z otroci. Prav tako je zelo pomembno, da ima varuška vsako leto opravljen higienski minimum.


Ko opravite vse formalnosti je potrebno varuško dodobra spoznati. Možni kandidatki za varuško vašega otroka posvetite dovolj časa za medsebojno spoznavanje. Povabite jo na večerjo, na kavico, v park ali igralnico, seznanite se z njeno preteklostjo, navadami, vzgojnimi metodami… Spoznajte njeno družino in obiščite njen dom, kjer se boste na lastne oči prepričali o njeni in higieni njenega doma. Ko izberete primerno kandidatko, pričnite z otrokovim uvajanjem na nov življenjski prostor. Zelo pomembno je, da večino časa preživite s svojim otrokom, varuška pa se naj postopno vključi v nego in vzgojo otroka.

Varuško morate obvezno predstaviti celi družini, učiteljem, če otrok že hodi v šolo in otrokovim prijateljem. Ko varuška prične s samostojnim delom, mora dobro poznati vaš dom in sosedsko (bližnjo trgovino, lekarno, park, igralnico…). Nujno ji morate določiti svoje prioritete vezane na vzgojo, prehrano, izobraževanje in nego otroka. Na vidno mesto obesite seznam nujnih telefonskih številk: svojo, številko dežurnega zdravnika, družine, sosedov… Da ne prihaja do spreminjanja otrokove dnevne rutine, na list papirja zapišite urnik in otrokove navade (obroki, sprehodi, spanje, kopanje…),
Vzemite na znanje, da si varuška lahko šteje v veliko čast za skrb vašega otroka in ničesar ne prepustite naključju.

Potrudite se v imenu sreče vašega otroka.

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Boleča menstruacija – dismenoreja

13 junija, 2012 0