Friday, July 19, 2024

Evropska komisija je ta teden predstavila izsledke javnega posvetovanja za spodbujanje zdravega načina prehranjevanja in povečanje fizične aktivnosti Evropejcev kot enega od načinov za preprečevanje debelosti. V EU je predebelih kar 27 odstotkov moških in 38 odstotkov žensk, 14 milijonov otrok ima povečano telesno težo, tri milijone pa jih je predebelih. Prizadevanja za zmanjšanje debelosti in z njo povezanih kroničnih bolezni pa zahtevajo koordinirano ukrepanje, pri tem opozarja Bruselj.


Posvetovanje je komisija sprožila decembra lani z objavo zelene knjige, s katero se je Bruselj odzval na zaskrbljujoče podatke o številu Evropejcev s prekomerno telesno težo. Debelost je rizični dejavnik za številne bolezni, kot so srčne bolezni, diabetes, povečan krvni pritisk, kap in določene oblike raka. Evropska komisija je zato decembra lani pripravila zeleno knjigo, s katero med drugim želi spremeniti trend širjenja epidemije debelosti v EU.

Za zdravljenje bolezni, povezanih z debelostjo, EU nameni približno sedem odstotkov izdatkov za zdravstvo. Posamezniki, ki ima težave s prekomerno težo, pa za svoje zdravje letno odšteje približno 37 odstotkov več denarja kot tisti, ki teh težav nimajo. Zaradi vsega naštetega je boj proti debelosti prednostna naloga komisije v prizadevanjih za uresničevanje ciljev lizbonske strategije, poudarjajo v Bruslju.

V okviru posvetovanja je komisija prejela več kot 260 odgovorov tako s strani vlad držav članic, kot tudi Islandije, Norveške in Švice, pa tudi zdravstvenih ustanov in prehrambene industrije. Večina v odgovorih poziva k celovitemu pristopu pri soočanju s to problematiko ter koordiniranim ukrepom tako na ravni EU kot v državah članicah.

Prispevki vlad, prehrambene industrije, zdravstva, univerz in splošne javnosti, ki jih je prejela Evropska komisija, potrjujejo, da bo za zmanjšanje debelosti in z njo povezanih kroničnih bolezni ključno koordiniranje različnih evropskih politik, posebno pozornost pa je potrebno posvetiti predvsem naraščanju debelosti med mladimi. Prav tako je pomembno, da imajo potrošniki kakovostne informacije o zdravi prehrani.

Vir: www.24ur.com

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Potoval s hčerkinim potnim listom

13 junija, 2012 0