Wednesday, July 17, 2024
13 junija, 2012

Predel možganov, ki je odgovoren za govor, je odgovoren tudi za slušne halucinacije

By 0 900 Views

Dr. Marion Plaze z Inštituta za zdravstvene in medicinske raziskave iz Orsaya, Francija, je ugotovila, da se je levi zgornji del senčnega režnja možganske skorje, ki je odgovoren za govor, aktiviral vedno, ko so bolniki s shizofrenijo poročali o slušno-govornih halucinacijah.
Da bi ugotovili, če je pogostost halucinacij povezana z lokalno aktivnostjo govornih področij možganov, so raziskovalci vključili v raziskavo 15 bolnikov s shizofrenijo, ki so poročali o vsaj 3 mesece trajajočih slušnih halucinacijah. Med preiskavami so jim merili možgansko aktivnost s pomočjo magnetne resonance, medtem ko so bolniki ležali v tišini ali poslušali določene besede. Raziskovalci so pri tem zabeležili povezavo med odgovorom možganske skorje na zunanji govor in jakostjo slušnih halucinacij.
Njihovi rezultati podpirajo teorijo, po kateri naj bi slušne halucinacije pri bolnikih s shizofrenijo tekmovale z običajnim zunanjim govorom za področja v sečnem delu možganske skorje. Aktivnost teh predelov možganov je morda povezana z jakostjo halucinacij


Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Naša novoletna pričakovanja, odgovornost in volja

13 junija, 2012 0