Monday, May 27, 2024

Prva na listi priporočil je seveda dobro znana folna kislina. Folna kislina ali vitamin B9 preprečuje defekte nevralne cevi oz. težke prirojene možganske poškodbe in poškodbe hrbtenice, ki se letno v ZDA pojavijo pri 3.000 nosečnostih.


Nevralna cev se prične razvijati kmalu po oploditvi, torej kar nekaj dni prej, preden ženska izve za nosečnost. Ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije, bi morale dnevno preventivno zaužiti vitaminske preparate, ki vsebujejo vsaj 400 mikrogramov folne kisline.

Cepljenje že dolgo ni več namenjeno samo zaščiti zdravja otrok. Tako odrasli, nosečnice niso izvzete, potrebujejo določena protitelesa, ki jih človeški organizem ni sposoben zagotoviti. V pretkoncepcijski obdelavi je potrebno, najkasneje mesec dni pred spočetjem, preveriti imunost na virus rubeole (rdečke) in varicelle (vodene koze). Prav tako so pomembni testi in cepljenja proti  Tdap (tetanus, difterija, Bordetella pertussis-oslovski kašelj) in gripi. Cepljenja se lahko izvedejo tudi v nosečnosti.

Cepivo proti gripi nosečnico in plod zaščiti pred okužbo in tako zmanjša verjetnost poroda pred predvidenim datumom in nižjo težo otroka. Ženske, ki so v času nosečnosti cepljene s Tdap, imajo protitelesa, ki novorojenčka zaščitijo pred oslovskim kašljem. Tdap se lahko prejme po dvajsetem tednu nosečnosti.

Ženskam z dednimi boleznimi kot so srpastocelična anemija, talasemija, Tay-Sachsova bolezen in cistična fibroza, se pred spočetjem priporoča genetsko svetovanje.

Zdrave matere bodo najverjetneje rodile zdravega otroka. Pomembno je, da imajo ženske pred nosečnostjo normalno telesno težo. Prekomerna telesna teža je dodaten dejavnik tveganja za nastanek preeklampsije, carskega reza, prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti.

Sladkorne bolnice imajo dvakrat višje tveganje rojstva otroka z določenimi prirojenimi anomalijami. Vzdrževanje normalne glukozne vrednosti znižuje tveganje porodnih anomalij in porodnih travm.

Ženske z nižjo funkcijo ščitnice morajo pred načrtovanjem nosečnosti prilagoditi odmerke zdravil in kontrolo med samo nosečnostjo. Priporoča se slediti smernicam za kontrolo bolezni ščitnice v nosečnosti in postpartalnem obdobju.

Pomembne so zdrave življenjske navade. V nosečnosti se je potrebno izogibati pitju alkoholnih pijač in kajenju. Pitje alkoholnih pijač vpliva na fetalni razvoj, prav tako pa se kajenje povezuje s številnimi težavam med porodom in zdravjem otroka.

Raziskave kažejo, da je kar okoli 6% nosečnic izpostavljenih teratogenim zdravilom. Pred predpisovanjem zdravil, bi morali zdravniki preučiti njihovo teratogenost.

Bolj kot se bliža 35 leto, manjša je verjetnost spočetja. Na ta leta pa morajo biti pozorne tudi ženske, ne samo zdravniki.

Naslednji prispevek

Vaš dojenček v 6. mesecu nosečnosti

22 julija, 2012 0