Friday, July 19, 2024

Glede na dolgoletno finsko tradicijo ne bi bilo slabo, če bi savne postale del našega vsakdanjika. Dobra plat savne se izrazito pojavi v hladnejših mesecih, ko je naša prehrana, v primerjavi z našim gibanjem, kalorično preobilna. Pomanjkanje gibanja pomeni manj znojenja, manj razstrupljanja telesa (z znojem iz organizma izločimo približno 30% vseh organizmu neprijaznih spojin), savna pa je naravna in zelo uporabna metoda čiščenja organizma.


Savna je manjši zaprt, na 75 – 100 stopinj ogret prostor. Visoko temperaturo zagotavljajo specifične peči na drva, elektriko ali infrardeči grelci.

Finske savne so običajno opremljene s pečmi na drva, ki se jih poliva z vodo. Električni grelci lahko savno izsušijo, suh zrak pa lahko razdraži dihalne poti. Savne z infrardečimi grelci ustvarjajo toploto, ki namesto zraka greje telo, zato je znojenje močnejše. Skoraj vse savne so opremljene z lesenimi klopmi, na katerih sedite ali ležite. Temperatura klopi lahko naraste na 40˚C, temperatura telesa do 38˚C. Višja telesna temperatura povzroči intenzivnejšo cirkulacijo, kar povzroči močnejše znojenje in izločanje strupov in nečistoč iz organizma. Prednosti savne še niso natančno precizirane, številni uporabniki pa trdijo, da savne ublažijo bolečino, artritis in odrevenelost. Pozitivni učinki savne se kažejo v lepšem kožnem tenu, rehabilitaciji mišic in boljši fleksibilnosti. V savni pa se kurijo tudi odvečne kalorije.

Uporaba savne pa je lahko tudi rizična, zato je za vse pozitivne lastnosti savne potrebna njena pravilna uporaba. Pred vstopom v savno z obraza odstranite vse kozmetične pripravke, z lasišča odstranite lak in različne utrjevalce. Pred vstopom v savno se oprhajte. S prhanjem boste s kože odstranili nečistočo in maščobo, čista koža pa koža in lasišče pa sta predpogoja za neovirana sproščanje strupov skozi kožne pore V savni se ne zadržujte več kot 15 – 20 minut. Ko savno zapustite se oprhajte z mlačno vodo. Postopek še nekajkrat ponovite. Temperaturna razlika bo vzpodbudila cirkulacijo in okrepila organizem. Ob zaključku se, od stopal proti lasišču, izmenično oprhajte s toplo in mrzlo vodo. Po tuširanju, zaviti v brisačo ali oblečeni v kopalni plašč, počivate do trideset minut. Med počivanjem popijte dovolj tekočine, najboljša izbira je čaj.

Vedeti pa je potrebno, da savna ni za vsakogar. Savne ne smejo uporabljati nosečnice, srčni in ledvični bolniki, ljudje z visokim in izrazito nizkim krvnim tlakom, pacienti z razširjenimi venami, ženske med menstrualno krvavitvijo, otroci in starostniki. Kljub vsem pozitivnim lastnostim, ki jih zdravju ponuja uporaba savne, pa se pred ‘kuhanjem’ posvetujte s svojim zdravnikom.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Socialna nakazila november 2012

19 oktobra, 2012 0