Thursday, May 23, 2024
3 oktobra, 2019

Prednosti in tveganja epiduralne analgezije

By 0 1250 Views

Epiduralna analgezija je najučinkovitejši način lajšanja porodnih bolečin. Slednje lajša bolečine kar 80 % porodnic, ima pa kot predenosti tako tudi tveganja. 


Epiduralna analgezija je najučinkovitejši in hkrati tudi najpopularnejši način lajšanja porodnih bolečin. Uporabljajo se lokalni anastetiki in narkotiki, ki blokirajo živce, ki iz telesa in materničnega vratu prenašajo dražljaje bolečin na spodnji del hrbtnega mozga in možganov. Če je postopek uspešno izveden porod poteka skoraj brez bolečin, čeprav je v tem primeru potrebno skrbnejše nadzorovanje in prisotnost babice.

V pričetku porodne dobe nosečnica prejme v žilo liter infuzijske tekočine, ki prepreči možnost padca krvnega tlaka. Sočasno anesteziolog vstavi tudi kateter v epiduralni prostor tik ob hrbtenjači. Zaradi rednih popadkov je položaj porodnice veliko krat nemiren in moteč za postopek. Začetni odmerek lokalnega anastetika vbrizgajo v aktivni fazi poroda, ko so popadki že redni in ko je nekaj centimetrov odprto maternično ustje.  Čez nekaj minut anestetik omrtviči bolečinsko živčevje maternice. Ko prične učinek popuščati, je potrebno odmerke anestetika nekajkrat ponoviti.

Čeprav epiduralna analgezija prihrani porodne bolečine pa obstajajo tudi nekatera tveganja. Najpogostejši stranski učinek je padec krvnega tlaka, kar lahko predstavlja nevarnost za otroka in mater. Zaradi slednjega je potreben intenzivnejši nadzor med porodom, kar je številnim tudi ovira saj imajo omejeno možnost gibanja. Številne med porodom tudi ne čutijo nog in posledično ne morejo urinirati za kar je potrebna katetirizacija sečnega mehurja v času dveh do treh minut. Številne porodnice na primer popadkov sploh ne čuti in posledično ne znajo pritisniti za iztis otroka. V tem primeru osebje pritiska na maternico prek trebušne stene. V primeru, da tudi to ne pomaga je potreben vakuumski porod.

 

 

 

Kategorija:   Porod
Naslednji prispevek

Porod v vodi. Da ali ne?

10 oktobra, 2019 0