Monday, June 17, 2024

Matere najstnice in otročnice starejše od 35 let imajo nekoliko povišano tveganje prezgodnjega poroda, pri najstnicah pa se pojavi tudi višje tveganje rojstva otrok, ki se počasneje razvijajo in redkeje zaključijo šolanje, kaže omenjena raziskava.


„Starejša, izkušenejša mati je, v kolikor je dobro situirana in ne skrbi za večje število otrok, mogoče boljša za otrokov razvoj,“ pravi voditeljica raziskave Caroline Fall, raziskovalka na britanski fakulteti iz Southamptona.

Fall je skupaj s sodelavci v sorazmerju s starostjo in situiranostjo mater preučila 19.403 otrok iz petih držav: Brazilije, Indije, Gvatemale, Filipinov in Južnoafriške Republike.

Podatke so s pomočjo različnih metod zbirali v različnih obdobjih med leti 1969 in 1989. V povprečju so bile matere stare 26 let, najmlajše so bile Brazilke s 25,8 leti, najstarejše Gvatemalke s 27,2 leti.

Otroci devetnajstletnih in mlajših mater so imeli kar 20 – 30% višje tveganje prezgodnjega poroda in nižje porodne teže, je pokazala raziskava.

Prav ti otroci so imeli od dveh let starosti naprej za 30 do 40% večje tveganje zaostanka v razvoju, ter pogosteje niso končali srednje šole.

Raziskovalci so social-ekonomski status mater določali na temelju izobrazbe, zakonskega statusa, situiranosti, etnične pripadnosti in domovanja (ruralno ali urbano okolje). Z upoštevanjem omenjenih dejavnikov se je tehtnica prevesila na stran starejšega materinstva.

Raziskava je bila omejena s pomanjkanjem podatkov o genetiki, kajenju in prehranjevalnih navad mater, ter o ostalih oblikah hranjenja z izjemo dojenja, so za revijo Lancet Global Health priznali raziskovalci.

Kategorija:   Novice, Novice