Wednesday, July 17, 2024

Draga nosečka, draga bodoča mamica!


Ali veš, kako izgleda dojenček v 10. tednu nosečnosti?

Si vedela, da ima plod že v 3. tednu nosečnosti določen spol, barvo oči in las, v 10. tednu pa je s pomočjo najnaprednejših laboratorijskih raziskav možno ugotoviti tudi, ali obstaja kakšno tveganje, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni?

In čeprav je takšen napredek medicine in znanosti velik korak k boljši kakovosti življenja našega človeštva, se mnogi bodoči starši ob to dejstvo še vedno spotikajo. A genetske bolezni že dolgo več niso tabu tema, ravno obratno. Če se želimo z njimi soočiti in jih zdraviti, jih moramo tudi poznati.

Ključne razlike med predrojstvenimi testi

Predrojstveni testi se razlikujejo predvsem po načinu testiranja in analiziranja rezultatov. Med najbolj poznanimi invazivnimi metodami je zagotovo amniocenteza, pri kateri ob uporabi ultrazvoka z iglo prodrejo v maternično votlino, da bi pridobili vzorec plodovnice, pri tem pa tvegajo, da bi prišlo do spontanega splava, krvavenja, infekcij ali prezgodnjega poroda. Amniocenteza se zaradi varnosti lahko opravi šele med 15-im in 20-im tednom nosečnosti, na rezultate pa je potrebno počakati tudi do 4 tedne!

Med najbolj varne in enostavne predrojstvene teste pa spada NIFTY test, kateri velja za neinvaziven postopek, torej ne posega v telo nosečnice. Opravi se lahko že v 10. tednu nosečnosti z enostavnim odvzemom krvi matere iz pregiba na roki, saj se v materinem krvnem obtoku nahaja tudi DNK ploda. Vzorec krvi se nato analizira z najnovejšo tehnologijo genskega sekvenciranja v najnaprednejših laboratorijih na svetu. Rezultati NIFTY testa so na voljo najkasneje v 8 dneh od odvzema krvi, kar pomeni, da informacijo o zdravju vašega otroka prejmete tudi do 9 tednov prej, kot pri amniocentezi, hkrati pa je postopek varen in brez tveganja za splav ali druge težave v času nosečnosti.

Predrojstveni testi ne pomenijo splav

Cilj vseh predrojstvenih testov pa je le en – podati informacijo o zdravju vašega otroka že v trebuščku, da se lahko v primeru ugotovljenih genetskih nepravilnosti z boleznijo tudi soočite in že v času nosečnosti raziščete možnosti terapij, ki jih nudi sodobna medicina.

NIFTY test, ki vam z več kot 99% natančnostjo razkrije kolikšne so možnosti, da se bo vaš otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni, je na voljo v več kot 40 ginekoloških ambulantah in klinikah po vsej Sloveniji. Velja za najkvalitetnejši in najpopolnejši neinvazivni predrojstveni test na svetu, opravilo pa ga je že več kot 3.000.000 nosečk oziroma bodočih mamic. NIFTY test se opravi na enostaven način, le z odvzemom materine krvi iz pregiba na roki, zaradi česar velja tudi za najbolj varen test, ki ne predstavlja nobenega tveganja za bodočo mamico ali otroka. Rezultati so na voljo v izredno kratkem času, NIFTY test pa vam na podlagi DNK preiskave lahko razkrije tudi spol otroka.

Več podrobnih informacij o NIFTY testu si lahko preberete na spletni strani www.niftytest.si, ali pa pokličete na telefon 059 22 66 09.

Kategorija:   Zdravje ploda in zarodka