Monday, July 15, 2024
24 oktobra, 2019

Predrojstveni testi NIPT – kaj so in katerega izbrati?

By 0 1799 Views

Nosečnost ni le opremljanje otroške sobice in nakupovanje oblačil in igrač. So tudi preiskave in pregledi, s katerimi ginekolog spremlja razvoj tvojega otroka.


A veliko nosečnic pozna le redne preiskave kot sta ultrazvok in merjenje nuhalne svetline. Ne vedo, da imajo na voljo test, ki z veliko višjo natančnostjo in povsem brez tveganja pomaga ugotoviti, ali se plod normalno razvija.

Spoznaj NIPT: neinvazivno presejalno testiranje, ki nosečnici na varen in enostaven način poda obširne informacije o plodu že v prvih tednih nosečnosti. Testira verjetnost, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih nepravilnosti.

 

Prelomnica za nosečnice

Prvi NIPT je na trg prišel leta 2011 in prinesel veliko sprememb tako za nosečnice kot za medicino.

Pred njim je lahko ginekolog dobil natančnejšo informacijo od nuhalne svetline le tako, da je s pomočjo igle iz maternice odvzel vzorec plodovne tekočine. Ta namreč vsebuje celice ploda, ki so jih nato analizirali.

Postopek se imenuje amniocenteza. Ni le neprijeten in stresen, ampak predstavlja tudi tveganje za splav, na rezultate pa nosečnica čaka več tednov.

Nato pa so znanstveniki odkrili, da odluščene celice ploda potujejo skozi maternico v materino kri. Te celice pa lahko analiziramo enostavno in povsem brez tveganja – z odvzemom vzorca materine krvi. To odkritje je marsikateri nosečnici prihranilo skrbi, neprespane noči in tudi resnejše zaplete.

 

NIPT je primeren za vsako nosečnico

Ker NIPT testira prisotnost najpogostejših genetskih nepravilnosti ploda, je v prvi vrsti namenjen nosečnicam, ki spadajo v rizično skupino za genetske nepravilnosti. Višje tveganje imajo recimo nosečnice, ki so stare 30 ali več, ali ki imajo družinsko zgodovino kromosomskih nepravilnosti.

A genetske nepravilnosti se lahko pojavijo pri vsakomur. Zato je informacija o verjetnosti le-teh zelo pomembna za vsako bodočo mamico, ki želi svojo nosečnost preživeti z eno skrbjo manj.

NIPT lahko opraviš že od 10. tedna nosečnosti. In če je radovednost prevelika, ti lahko razkrije tudi spol otroka!

Države po svetu imajo različno politiko glede testov NIPT. Nekatere test financirajo nosečnicam, ki imajo višje tveganje za kromosomske nepravilnosti, drugje je test na voljo le samoplačniško. Mamice, ki so ga opravile, pa se enoglasno strinjajo, da je test vreden prav vsakega centa.

 

NIFTY – NIPT, ki ga priporoča tvoja prijateljica

Na trgu obstaja veliko ponudnikov NIPT testov, a se njihovi produkti med seboj precej razlikujejo.

Najbolj obsežen NIPT je NIFTY. Testira največ genetskih nepravilnosti. Poleg najpogostejših trisomij se lahko nosečnica namreč odloči tudi za analizo verjetnosti, da bo imel njen otrok katero izmed več kot 60 genetskih nepravilnosti.

Testu NIFTY je zaupalo že 5 milijonov nosečnic po vsem svetu. Da so bile z njim izjemno zadovoljne, dokazuje podatek, da je NIFTY predrojstveni test, ki ga ženske najpogosteje priporočajo svojim prijateljicam.

 

Tu pa se prednosti testa NIFTY ne končajo. Poglejmo si še nekaj objektivnih podatkov, ki pričajo o visoki kvaliteti in zanesljivosti testa:

  • Test temelji na največji validacijski raziskavi, ki je zajela kar 147.000 žensk.
  • Ima najnižji odstotek neuspešno izvedenih analiz (le 0,098 %).
  • Ima najvišjo pozitivno napovedno vrednost (PPV), ki pove verjetnost, da oseba s pozitivnim rezultatom dejansko ima testirano bolezen.
  • Čeprav je NIFTY presejalni in ne diagnostični test, je za najpogostejše trisomije kar 99-odstotno natančen.
  • Če NIFTY pokaže visoko tveganje, nosečnici v okviru testa pripada brezplačna amniocenteza, ki z gotovostjo potrdi ali ovrže rezultat.

Za več informacij o testu NIFTY obišči: https://niftytest.si/sl/.

 

Kategorija:   Novice
Naslednji prispevek

Kako najdem zdravnika, ki opravlja test NIFTY?

19 novembra, 2019 0