Friday, February 23, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Prehitimo osteoporozo!

By 0 302 Views

OSTEOPOROZA

Osteoporoza je sistemska bolezen, za katero je značilna nizka kostna gostota in povečana lomljivost kosti. Bolezen prihaja tiho in počasi ter nas opozori velikokrat še le tedaj, ko se zlomi prva kost – zato jo imenujemo tudi TIHA BOLEZEN. Prvi opozorilni znak je ponavadi zlom zapestja. Takrat je bolezen že zelo napredovala. Najnevarnejši zlom zaradi osteoporoze je zlom kolka, ki običajno spremeni življenje bolnika. Zaradi zloma kolka že v prvem letu po zlomu umre kar 20 % bolnikov.


Nekaj črnih dejstev o osteoporozi:

  • Za osteoporozo na svetu trpi okoli 200 MILIJONOV LJUDI, samo v Sloveniji več kot 140.000, število obolelih pa se letno poveča za 10%.
  • Zaradi zloma kolkov VSAK DAN UMRE 20 ŽENSK, kar je več kot število obolelih zaradi raka jajčnikov, maternice in materničnega vratu.
  • Znanstvene napovedi kažejo, da bo približno med 12% in 20% ŽENSK LETNO UMRLO prav zaradi zlomov hrbtenice.

Dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze

Klinične študije kažejo, da je v zahodnih razvitih državah glavni razlog za razvoj osteoporoze nezadosten vnos kalcija. V splošnem pa so dejavniki tveganja še:
•    geni in spolni hormoni (gostota kostne mase je v 60-80% odvisna od teh dveh faktorjev)
•    zgodnja menopavza (izguba menstruacije pred 45. letom)
•    ženske z majhno telesno težo (pod 60 kg)
•    intoleranca na mleko in mlečne izdelke
•    kronični bolniki, ki morajo več kot 3 mesece jemati glukokortikoide (bolniki z astmo, revmatičnimi boleznimi, kožnimi boleznimi, boleznimi jeter in ledvic)
•    moški in ženske z znižano količino spolnih hormonov
•    nezdrav način življenja (kajenje in prekomerno uživanje alkohola, nezadostno gibanje)

Preventiva je ključnega pomena

Sami lahko pripomoremo k večji kostni masi s pravilno prehrano in zdravim načinom življenja – z redno telesno dejavnostjo in opuščanjem slabih razvad kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Metabolne študije kažejo, da optimalen vnos kalcija in kofaktorjev v mladih letih lahko prepreči njegovo negativno nihanje med in po menopavzi. Kalcij in vitamin D sta nujno potrebna za gradnjo zdravih kosti: kalcij se vgrajuje v kosti in jim daje trdnost, vitamin D pa omogoča prehod kalcija iz črevesja v kri in kosti.
Ker je današnja vsakodnevna prehrana pogosto neredna in neuravnotežena, strokovnjaki poudarjajo pomen ključnih prehranskih dopolnil, ki zagotavljajo dodaten vnos in pravilno kombinacijo omenjenih elementov. V ta namen je Vitabiotics razvil edinstveno linijo izdelkov OSTEOCARE, ki združuje optimalno kombinacijo kalcija, vitamina D, magnezija in cinka ter je prav zaradi njihovega medsebojnega delovanja na strukturo in trdnost kosti po najnovejših ugotovitvah najučinkovitejše dopolnilo v boju proti osteoporozi. Zaradi vitamina D in bora, ki pozitivno vplivata na estrogene, se uživanje prehranskih dodatkov Osteocare še posebej priporoča ženskam v obdobju menopavze.

Vsi izdelki Osteocare so izdelani po strogih farmacevtskih standardih in klinično dokazano zagotavljajo optimalno sinergijo delovanja vitaminov in mineralov pri izgradnji močnih kosti. Izdelki Osteocare ne vsebujejo umetnih barvil, konzervansov, glutena, laktoze, soli ali kvasa in niso testirani na živalih. Linija Osteocare vsebuje:

•    Osteocare tablete         MPC: 7,88 eur
•    Osteocare žvečljive tablete    MPC: 7,88 eur
•    Osteocare sirup            MPC: 7,51 eur
•    Osteocare šumenke        MPC: 6,83 eur

Izdelki Osteocare so na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah ter v spletni trgovini  www.novval.si. V času trajanja akcije PREHITIMO OSTEOPOROZO (od 12. do 20. 10.), vas ob nakupu izdelkov iz linije Osteocare čaka presenečenje!

www.novval.si